Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticității', de dr. Norman Doidge

Gaudeamus
carte librarie online

Milioane de pacienți din întreaga lume au demonstrat deja că suferințele cauzate de afecțiuni grave - scleroza în plăci, Parkinson, atacurile cerebrale, tulburările din spectrul abilităților cognitive, pot fi înlăturate sau ținute sub control fără intervenții chirurgicale sau tratament medicamentos.

Dr. Norman Doidge este psihiatru, psihanalist și cercetător în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universității din Toronto și al Universității Columbia din New York, unul dintre liderii mo ndiali ai neuroplasticității. A publicat o primă carte, "Creierul se transformă. Experiențele neuroplasticității", apărută și ea la Editura Paralela 45, în anul 2017. Cea de față o continuă, în ea dezvăluind cum funcționează incredibilul fenomen al neuroplasticității. Neuroplasticitatea este acea proprietate a creierului care îi permite să-şi schimbe structura şi funcţionalitatea ca reacţie la o activitate fizică şi o experienţă mentală.

Creierul a fost perceput ca o mașină compusă din mai multe piese, cu propriile funcții bine stabilite, situate în zone precise și care, odată afectate, nu mai puteau fi reparate. Neuroplasticienii au dovedit, însă, că nu este un simplu mecanism supus uzurii iremediabile. Demonstrarea faptului că numărul conexiunilor dintre neuroni crește în cursul procesului de învățare a fost recompensată cu Premiul Nobel în anul 2000. Au urmat sute de studii care au dovedit puterea creierului de a învinge, prin exploatarea incredibilelor capacități vindecătoare ale acestuia, afecțiuni neurologice considerate până de curând incurabile sau ireversibile.

"Cartea de față, scrie Doidge în prefață, prezintă o descoperire fundamentală: capacitatea unică a creierului uman de a se vindeca. Odată înțeleasă această capacitate, multe afcețiuni neuroplogice considerate incurabile sau ireversibile se pot ameliora, adesea radical, iar în unele cazui, după cum vom vedea, chiar vindeca.

Iată un fragment despre o întâmplare petrecută cu Michael Moskowitz, doctor în medicină și psihiatru devenit specialist în durere: "În 26 iunie 1999, la 49 de ani, Moskowitz s-a strecurat împreună cu un prieten în cimitirul de mașini din San Rafael. Auzise că sunt ținute acolo tancuri și alte vehicule blindate ale armatei care urmau să participe la defilarea din 4 Iulie. Nu a rezistat impulsului copilăresc de a se cățăra pe turela tancului. Când a sărit jos, și-a agățat reiații într-un cârlig metalic pentru prinderea canistrelor cu benzină. Un picior i-a rămas suspendat la înălțimea de 1,5 m și a auzit trei pârâituri: femurul lui, cel mai lung os al scheletului, se rupsese. S-a uitat la picior și a văzut că era mult spre stânga, formând un unghi de nouăzeci de grade cu celălalt picior. Ca doctor specializat în durere, a profitat de situație pentru a observa un fenomen pe care îl preda studenților, dar pe care nu-l trăise niciodată. Acesta avea să devină centrul cercetărilor lui despre neuroplasticitate.

Citește și: SURSE - A apărut a treia aripă în PSD și Pro România

Imediat după cădere, durerea lui era maximă, de 10/10, potrivit scării de măsură folosite de specialiști. Această scară e de la 0/10 la 10/10 (10 corespunde imersiunii în ulei fierbinte). Nu crezuse că e în stare să suporte o durere de 10/10. Și-a dat seama că este.

Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost: <> Apoi, în timp ce stăteam nemișcat pe sol în așteptarea ambulanței, mi-am dat seama că, dacă încetez să mă mișc, încetează și durerea.

Mi-am zis: <> Creierul meu pur și simplu a blocat durerea – fenomen pe care îl predam studenților de ani de zile. Trăiam o experiență personală care demonstra că creierul poate elimina de unul singur durerea, așa cum eu, un specialist convențional al durerii, încercasem să fac pentru pacienții mei cu ajutorul medicamentelor, al injecțiilor sau al stimulărilor electrice. Dacă nu mă mișcam, durerea ajungea la zero după două minute."

Dr Norman Doidge susține că milioane de pacienți din întreaga lume au demonstrat deja că suferințele cauzate de afecțiuni grave, cum ar fi scleroza în plăci, boala Parkinson, atacurile cerebrale sau tulburările din spectrul abilităților cognitive, pot fi înlăturate sau ținute sub control fără intervenții chirurgicale sau tratament medicamentos. Creierul poate depăși aceste neajunsuri, dacă știm să-i exploatăm uluitoarele capacități vindecătoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.