Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: „Groapa Marianelor” de Jasmin Schreiber

groapa marianelor

„Mi-a trecut prin minte ce noroc am avut să te am în viaţa mea. (…) Eram soră şi frate şi asta este ceva cu totul special. Tu ai plecat, dar m-ai lăsat în această lume ca pe o copie, tu fiind originalul. (…) Sunt locţiitoarea ta şi trebuie să mă ocup de ceea ce ai fi făcut tu”.

Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului, în Oceanul Pacific, 11.022 metri adâncime. Aceasta a avut în trecut 10.911 metri. Acolo e convinsă Paula, eroina romanului pe care îl semnalăm astăzi că a aruncat-o tristețea și depresia de după moartea fratelui ei mult mai mic, îndrăgostit de mare și de pești. O poveste copleșitoare, cu multă încărcătură emoțională. „Un roman despre moarte, dar mai ales despre a rămâne în viață” (Anja Rützel).

Autoarea cărții este nemțoaica Jasmin Schreiber, „scriitoarea momentului” (născută în 1988, biolog, a debutat cu această carte în 2020).

„Paula – scriu editorii - nu are nevoie de prea multe ca să trăiască: de un apartament modest, câțiva bani de mâncare și de frățiorul ei Tim, pe care îl iubește mai mult decât orice pe lume. Însă un accident teribil o aruncă intr-o depresie profundă. După un timp, întâlnirea cu Helmut, un bătrân ciudat, îi reînvie dorința de a trăi. Călătoria lor aventuroasă reprezintă pentru fiecare dintre ei o reîntoarcere la sine. O poveste copleșitoare, cu multa încărcătură emoțională, dar care uneori te face să zâmbești. O carte ușor de citit, în care mitul Groapei Marianelor pare să fie distrus de un personaj care este capabil să se salveze din problemele vieții”.

„Eu cred că în cazul oamenilor care nu vor să trăiască este altceva. A nu vrea să trăieşti înseamnă să nu vrei să fii aici, pentru că este insuportabil. (…) Paula, sunteţi sigură, dar foarte sigură că vreţi să muriţi sau pur şi simplu să nu trăiţi?”. Întrebarea aceasta i-o adresează la un moment dat Helmut, un octogenar ros de cancer pulmonar, pe care Paula îl întâlnește în cimitir, noaptea (când se dusese să se reculeagă la mormântului fratelui, departe de ochii lumii), când bătrânul fura urna cu cenușa soției, pentru a-și ține promisiunea de a o mai duce o ultimă oară la munte. Pleacă împreună în aceasă aventură, traversând Germania, până la casa părintească dintr-un cătun montan austriac, unde bătrânul moare. Un fel de „călătorie la capătul morții”. Empatie, dialoguri memorabile, emoție. Jasmin Schreiber – Groapa Marianelor. Traducere din limba germană de Cornel Stoenescu. Editura RAO. 198 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.