Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Isus și Iuda', de Amos Oz

Mediafax
Isus si Iuda

„Tema trădării reprezintă o constantă a istoriei umanității. Trădătorul susține adesea că el a fost trădat mai întâi de persoana pe care o trădează. Tocmai pentru că e o faptă detestabilă, trădătorul trebuie să-și ofere lui însuși o justificare, de ordin superior.” (Erri de Luca, scriitor și eseist)

În 2014 Amos Oz a publicat romanul „Iuda” (apărut doi ani mai târziu și în românește, la Humanitas Fiction) în care propunea o reabilitare istorică a lui Iuda, şi pornind de aici propune o discuţie filozofică şi politică a noţiunii de trădare. Trei ani mai tîrziu Amos oz scrie acest eseu – care va fi prima sa operă postumă - având ca punct de pornire o prelegere susținută în 2017 la Berlin, în cadrul unei conferințe, și în care reia una dintre temele care l-au preocupat cu precădere în ultima parte a vieții– aceea a trădătorului – și căreia îi dedicase romanul Iuda, conform Mediafax.

„Relația profund perturbată dintre iudaism și creștinism – consemnează editorii - își găsește corespondentul în cea dintre Isus și Iuda, relație regândită de Amos Oz într-o manieră intimă, din interiorul unei moșteniri culturale și religioase pe care o împărtășește cu ambii protagoniști ai poveștii biblice. Oz redeschide o temă despre care fratele bunicului său, Joseph Klausner, profesor universitar și autor a două cărți controversate dedicate apariției creștinismului, scrisese la începutul secolului XX. Detectând și analizând cu multă delicatețe și franchețe fisurile de la nivelul narativului Evangheliilor, eseul de față recuperează figura biblică a lui Iuda și o resemnifică.”

Amos Oz – Isus și Iuda. Eseu. Traducere de Ioana Petridean. Prefață de Erri de Luca. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 63 pag.89/10909

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.