Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Miss Marple. 12 povestirir no' de Agatha Christie

Mediafax
Miss Marple

„În spatele părului alb, al ochilor albaştri nevinovaţi şi al nelipsitelor sale tricotaje, Jane Marple ascunde o minte ascuţită ca briciul... Miss Marple nu este chiar atât de candidă pe cât pare“ - The New York Times.

Jane Marple este o doamnă în vârstă din St Mary Mead, care posedă un talent neobişnuit pentru a rezolva chiar şi cele mai complicate enigme. Jane Marple a apărut pentru prima dată în 1927 în nuvela „The Tuesday Night Club”, care a fost inclusă în colecţia „The Thirteen Problems”. Primul roman întreg Miss Marple a fost „The Murder at the Vicarage” în 1930, iar personajul a continuat să apară în total în 12 romane şi 20 de nuvele. Personajul s-a bazat parţial pe bunica lui Christie şi pe prietenii bunicii ei, deşi Christie a scris că detectivul ei fictiv a fost „mult mai mofturos decât a fost vreodată bunica mea”, conform Mediafax.

Acum, pentru prima dată în ultimii patruzeci şi cinci de ani, personajul iubit al Agathei Christie revine în paginile unei cărţi şi ne invită într-o călătorie plină de mistere.

„În St Mary Mead – scriu editorii - , o cină de Crăciun este întreruptă de oaspeţi neaşteptaţi; scena de pe Broadway din New York este pregătită pentru o improvizaţie periculoasă; prevestiri rele înconjoară o moarte prematură la bordul unui vas de croazieră către Hong Kong; un scriitor de bestsellere aflat în vacanţă în Italia este prins într-un complot nevinovat care ia o turnură nefastă. Acestea şi alte crime comise în numele iubirii, geloziei, şantajului şi răzbunării sunt cele pe care doar încăpăţânarea lui Miss Marple le poate rezolva.

Aducând un omagiu moştenirii Agathei Christie, douăsprezece apreciate scriitoare au surprins inteligenţa ascuţită, vocea unică şi ingeniozitatea simpatică a acestui personaj de o modestie înşelătoare. O lectură esenţială pentru iubitorii de literatură poliţistă, Miss Marple. 12 povestiri noi este o carte menită să ne amintească de ce Jane Marple rămâne unul dintre cei mai faimoşi detectivi ai tuturor timpurilor.”

Colecţia, intitulată „Marple”, marchează pentru prima dată când cineva, în afară de Christie, scrie poveşti „oficiale” (aşa cum sunt recunoscute de moştenitorii scriitoarei) cu Miss Marple.

Cele 12 femei care au contribuit la colecţie sunt: Naomi Alderman, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Ellie Griffiths, Nathalie Heynes, Jane Kwok, Val McDermid, Karen McManus, Kate Mosse, Ruth Ware.

Miss Marple este o „emblemă feministă într-un fel”, potrivit lui Foley.

Mitchell a spus că domnişoara Marple a fost un „personaj grozav”, „pentru doamnele singure, pentru femeile aflate în postmenopauză”, în timp ce Mosse a numit-o „una dintre marile eroine ignorate ale literaturii”. Ea este, de asemenea, un „personaj extraordinar de subversiv”, a adăugat Mosse.

Agatha Christie – Miss Marple. 12 povestiri noi. Traducer e din limmba angleză de Dana Ligia Ilin. Editura Litera. Colecția Buzz Books. 367 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.