Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Scriitori din Basarabia' de Daniel Cristea-Enache

Radu Pop
smartradio.ro
clasici biblioteca statui carti

„Este prima carte serioasă dedicată acestui subiect, fiind scrisă cu spirit critic, rigoare științifică și talent literar” (Alex Ștefănescu).

Daniel Cristea-Enache este unul dintre cei mai activi critici literari români contemporani – spun editorii basarabeni -, prezent în cele mai prestigioase reviste și publicat de prestigioase edituri din România. Interesul său pentru autorii basarabeni sau născuți în Basarabia este de durată, chiar dacă este unul intermitent, ocazional. Autorul mărturisește că pentru el, „dincolo de plăcere”, această carte e „și o obligație profesională” și că „deschizând șantierul unei viitoare Istorii a literaturii române, de la începuturi și până azi, nu aveam și nu am cum să ignor ansamblul și complexul literaturii basarabene (...), un întreg continent literar, cu o istorie și o evoluție proprie, cu o limbă română de o uimitoare expresivitate și cu constante ori particularități ce pot fi observate și analizate”.

Cartea, împărțită în două secțiuni (Scriitori din spațiul basarabea și Scriitori cu origini basarabene) prezintă o suită de cronici și eseuri privind câteva nume importante ale literaturii române de pe segmentul basarabean, comentate din perspectiva unui critic de la București, adică proiectate în contextul literaturii române indivizibile. Din prima secțiune, între alții, Grigore Vieru, Dumitru Crudu, Liliana Corobca; din a doua secțiune, între alții, A.E.Bacosnky, Emil Brumaru, Paul Goma.

Reputatul critic Alex Ștefănescu consideră că „Este prima carte serioasă dedicată acestui subiect, fiind scrisă cu spirit critic, rigoare științifică și talent literar”. Și tot el: „Dar mai mult decât orice impune respect înaltul profesionalism al comentariilor critice, combinație de bun-gust între sobrietatea unui curs universitar și dezinvoltura publicisticii literare. Profesionalismul actului critic este o formă de politețe față de literatura din Basarabia. Adevărata formă de politețe”.

Cartea este destinată în primul rând celor care se interesează de istoria literaturii române pe dimensiunea ei basarabeană, tineretului studios, profesorilor, cercetătorilor literari, dar și celor pasionați de literatură: producători sau consumatori ai ei.

Daniel Cristea-Enache – Scriitori din Basarabia. Studii literare. Postfață de Alex. Ștefănescu. Știința. 215 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.