Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Văduva roșie' de Alma Katsu

Mediafax
Vaduva Rosie

„Mi-am dorit întotdeauna să scriu un roman de spionaj, pentru că am simțit că există lucruri legate de munca în acest domeniu pe care oamenii nu le înțeleg, mai ales dacă își extrag cunoștințele din filme, emisiuni TV și cărți populare.” (Alma Katsu)

Alma Katsu este o scriitoare americană în vârstă de 63 de ani care a avut o carieră de 29 de ani în diferite agenții ale guvernului american, ocupându-se de probleme de securitate și politică externă. Are publicate vreo duzină de cărți foarte apreciate și traduse în multe alte limbi. Romanul de față este, după părerea noastră, cel mai interesant dintre cele scrise - și oricum unul dintre cele mai bune cărți de spionaj traduse la noi în ultimul timp, conform Mediafax.

Scriu ediorii: „Văduva roșie este, cu siguranță, un thriller de spionaj inteligent și fascinant. Un roman despre loialitate și despre sacrificiile făcute pentru a-i salva pe cei pe care îi iubești. De la prima până la ultima pagină, povestea e plină de tensiune și realism. Tensiune, pentru că personajele ies din tiparul obișnuit. Între cele două personaje principale – ambele femei – se leagă o prietenie, dar și o competiție. Un joc de-a șoarecele și pisica, în care surprizele curg lanț. Realism, pentru că Alma Katsu știe să scrie. Ca fost angajat al serviciilor de intelligence din Statele Unite, timp de peste 30 de ani, ea știe exact ce înseamnă dramatismul situațiilor încordate, necunoscutul, minciuna, trădările și cursa contracronometru pentru aflarea adevărului. Și nu doar că știe lucrurile acestea, ci le și așterne bine pe hârtie”.

Acțiunea de spionaj are loc între cele două mari superupteri. Cu acte uneori violente, arestări, asasinate, ortrpviri și multă, foarte multă suspiciune. Iată un fragment:

„Mâinile îi tremurau când a scris bileţelul: Sunt ofiţer CIA şi deţin informaţii care vă interesează. Urmau apoi instrucţiuni pentru o posibilă întâlnire, dacă ruşii voiau să o cunoască. Ea ştia că şansele de a se întâlni cu ei erau aproape nule. Ruşii puteau bănui că toată treaba era o capcană, deşi una stângace. De aceea lua în calcul posibilitatea unor încercări multiple de a transmite bileţele lui Constantinov, în încercarea de a-i convinge. Şi chiar dacă le trezea interesul, putea trece mult timp până când luau hotărârea să acţioneze. Trebuia mai întâi să o identifice, apoi o urmăreau şi o studiau, până când erau siguri că nu era o capcană.

A împăturit bileţelul în aşa fel încât să nu se deschidă, în cazul în care ar fi ratat cumva geamul şi ar fi căzut în şanţ sau pe trotuar, şi îl ţinea ascuns în maşina închiriată, sub un covoraş, iar această bucăţică de hârtie îi dădea frisoane. Bileţelul, o hârtie galbenă, pe care erau scrise cuvintele cu majuscule, constituia dovada perfidiei ei, proba clară a intenţiei de a-şi trăda ţara. Însă ţara fusese prima care o trădase”.

Dar, ca în orice roman de spionaj bine conceput, nimic nu este ceea ce pare.

Alma Katsu – Văduva roșie. Traducere din limba engleză de Cristian Nica. Editura Meteor Press. 367 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.