Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O celebră cântăreață a fost ARESTATĂ: Ce a purtat în fața sediului FSB, fostul KGB, la Moscova

O membră a grupului contestatar rus Pussy Riot, Maria Aliohina, a fost arestată miercuri la Moscova, după ce a arborat o pancartă în faţa sediului Serviciului Federal de Securitate (FSB), pentru a marca 100 de ani de la înfiinţarea predecesorului acestuia, poliţia politică sovietică CEKA, informează AFP.

Maria Aliohina, în vârstă de 29 de ani, a fost arestată după ce a desfăşurat o pânză albă pe care era scris cu litere roşii "Aniversare fericită, călăilor", în faţa intrării în clădirea FSB, în Piaţa Lubianka, din centrul Moscovei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gigi Becali se lasă de afaceri: Pe ce se va concentra și cum va câștiga milionarul foarte mulți bani

Maria Aliohina a fost acuzată de "participare la o manifestaţie neautorizată" de autorităţi, a anunţat chiar ea de la postul de poliţie pentru agenţia de presă Interfax. Tânăra urmează să compară joi în faţa unui judecător şi riscă până la 15 zile de detenţie.

O altă militantă, Olga Borisova, a reuşit să scape de poliţişti, în timp ce doi fotografi ce le însoţeau pe tinere au fost arestaţi, a anunţat Borisova pe site-ul MediaZona, fondat de Pussy Riot.

Citește și: Oana Roman dă cărțile pe față: Cât de gravă este situația financiară a mamei sale

Rusia celebrează în fiecare an la 20 decembrie "Ziua membrilor forţelor de securitate". Această dată marchează în acest an un secol de la înfiinţarea CEKA (Comisia Extraordinară de Combatere a Contrarevoluţiei), cunoscută pentru execuţiile sale în masă în timpul războiului civil rus. Succesoarele CEKA, cunoscute sub numele de NKVD şi KGB, au pus în aplicare teroarea stalinistă şi represaliile împotriva disidenţilor.

Condamnată în august 2012, alături de alte două tinere, la doi ani de detenţie pentru că a cântat o rugăciune "anti-Putin" într-o catedrală din Moscova, Maria Aliohina a fost graţiată în decembrie 2013 de preşedintele rus.

Citește și: ŞOC pe piaţa românească: Ultima companie din acest domeniu a intrat în FALIMENT – mii de oameni riscă să rămână fără loc de muncă

La Sankt-Petersburg (nord-vest), câţiva militanţi au afişat pancarte în faţa filialei locale a FSB, denunţând în special epurările staliniste cu ocazia centenarului CEKA.

Într-un interviu publicat miercuri de Rossiiskaia Gazeta, directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, a justificat aceste epurări prin "excesul de zel" al membrilor serviciilor de securitate de atunci.

Citește și: Ofertă imensă! El va deveni cel mai bine plătit antrenor român

Potrivit lui Bortnikov, care citează un document declasificat ce datează din 1954, în perioada 1921-1953 au fost executate 642.980 de persoane, cifră sub milioanele de morţi evocate de istoricii ruşi pentru perioada stalinistă.

"Istoria noastră este istoria noastră, ea constituie patrimoniul nostru şi tot ce este bun sau rău constituie moştenirea noastră cu care trebuie să trăim. Oricare este ea, trebuie să fim mândri de istoria noastră", a spus, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citește și: Curtea de Justiție a UE, verdict pentru UBER: Cum a reacționat gigantul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.