Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O celebră publicație APRINDE 'războiul' pe justiție: 'Democrația din România se confruntă cu cel mai mare pericol după 1990' - FOTO

Inquam Photos / Octav Ganea
incidente piata Victoriei proteste 17.12.2017

Jurnaliștii de la Euronews au realizat un material in extenso în care au prezentat și comentat scandalul din România generat de modificarea Legilor Justiției.

Democrația din România se confruntă cu cea mai mare amenințare din timpul unei întregi generații, avertizează organizațiile civice din țara ex-comunistă într-o scrisoare către liderii UE, preluată de Euronews.

Citește și: Șeful DIICOT intervine în scandalul modificările aduse Codurilor penale: 'Se amputează pârghii care pot fi folosite și în favoarea inculpatului'

Peste 60 de grupuri și organizații civice din România au trimis o scrisoare deschisă Parlamentului European, Comisiei Europene și Consiliului European, în care cer intervenția cât mai rapidă a factorilor europeni cu putere de decizie pentru a stopa "amenințările sistematice la adresa statului de drept".

România trece printr-un val de proteste anti-guvernamentale fără precedent, notează Euronews. Ultimele ieșiri în stradă sunt legate de cele mai recente modificări aduse la legile justiție care ar pune sistemul judiciar sub control politic. Guvernanții se apără și spun că nu există dovezi în acest sens.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat luna trecută pentru Euronews că noua legislație va obstrucționa lupta anti-corupție, considerată de Transparency International printre cele mai corupte din UE.

În nouă scrisoare adresată liderilor UE se spune că în acest moment "România este târâtă pe un drum similar celui pe care au luat-o deja Ungaria și Polonia de ceva timp". Organizațiile civice spun că ceea ce se întâmplă "cu independența justiției care este aflată sub atacul majorității de la guvernare" arată că "democrația în România este acum în cel mai grav pericol din 1990 încoace".

Scrisoarea deschisă se termină cu un apel la intervenția factorilor decidenți din Uniunea Europeană față de situația în care se regăsește România acum. "Momentul pentru a acționa decisiv este acum. Așteptăm cu nerăbdare sprijinul vostru!", este apelul lansat de organizațiile civice românești.

Citește și: Sindicaliștii amenință cu proteste MASIVE! Atac dur al FSLI: 'Alocarea sub 6% din PIB pentru educaţie, atentat la siguranţa României'

Legislația controversată a fost introdusă de partidul de guvernământ PSD, arată Euronews, partid care a venit la putere pe un val de promisiuni legate de creșterea de salarii și pensii, anunță Realitatea.net.

La începutul anului, România a înregistrat cele mai mari proteste de după revoluția din 1989, în momentul în care, de asemenea, PSD a încercat să promoveze reforme controversate la legile anti-corupție.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.