Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O comisie din Texas a recomandat ca George Floyd să fie graţiat postum pentru condamnarea din 2004 într-un caz legat de droguri

CNBC
George Floyd

Comisia pentru graţieri şi eliberări pe cauţiune a statului Texas a recomandat ca George Floyd, afro-americanul decedat sub genunchiul unui poliţist alb în timpul arestării sale la Minneapolis în mai 2020, să fie graţiat postum pentru condamnarea din 2004 într-un caz legat de droguri, a declarat procurorul districtual din comitatul Harris, transmite marţi Reuters, citat de agerpres.

Floyd, un afro-american de 46 de ani care a murit încătuşat după ce un poliţist i-a ţinut un genunchi pe gât timp de peste 9 minute, a devenit simbolul unei mişcări de contestare a brutalităţii poliţiei şi a prejudecăţilor rasiale în sistemul de justiţie din Statele Unite.

Comisia din Texas a aprobat, cu şapte voturi pentru şi niciunul împotrivă, să recomande graţierea, precizând că recomandarea îi va fi transmisă guvernatorului Greg Abbot pentru o decizie finală.

Condamnarea lui Floyd a fost dictată după ce, în februarie 2004, un poliţist l-a acuzat că a vândut cocaină crack în valoare de 10 dolari, într-o operaţiune supravegheată în Texas, unde Floyd locuia atunci, potrivit agenţiei Associated Press.

Floyd a pledat vinovat şi a fost condamnat la 10 luni de detenţie într-o închisoare a statului.

'Deplângem pierderea fostului locuitor al Houstonului George Floyd şi sperăm că familia sa va găsi consolare în decizia de luni a Comisiei pentru graţieri a statului Texas de a recomanda graţierea pentru condamnarea din 2004', a declarat procurorul Kim Ogg într-un comunicat emis luni, cerându-i guvernatorului să dea curs recomandării comisiei.

În aprilie a fost depusă o cerere în numele lui George Floyd şi a familiei sale pentru graţiere postumă, invocându-se faptul că poliţistul care l-a arestat fabricase existenţa unor informatori secreţi pentru a-şi proba cazurile.

Moartea lui Floyd, filmată de un trecător, a provocat o revoltă socială, tensiuni rasiale şi conflicte politice în Statele Unite, dar şi dincolo de graniţele acestora.

În iunie, un judecător l-a condamnat pe un fost poliţist din Minneapolis, Derek Chauvin, la 22 de ani şi jumătate de închisoare după ce un juriu l-a găsit vinovat de omor prin imprudenţă în cazul decesului lui Floyd.

Verdictul a fost considerat în general o condamnare istorică a folosirii disproporţionate a forţei de către poliţişti împotriva afro-americanilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.