Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'O comisie parlamentară ar trebui să îl ancheteze pe Klaus Iohannis' pentru vizitele în Africa: motivele invocate de Cristian Preda

kbc.co.ke
iohannis kenya

'O comisie parlamentară ar trebui să îl ancheteze pe Klaus Iohannis' pentru vizitele în Africa: motivele invocate de Cristian Preda

Decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea București, Cristian Preda, e de părere că președintele României ar trebui „anchetat” de o comisie parlamentară, atât pentru faptul că au fost secretizate costurile călătoriilor liderului de la Cotroceni în străinătate, cât și pentru că ar fi „mințit” în legătură cu motivul secretizărilor.

Întrebat despre actuala călătorie a președintelui Klaus Iohannis, Cristian Preda a afirmat: „E adevărat că Africa este un continent foarte important pentru Uniunea Europeană. Sunt multe dosare în care trebuie să colaborăm cu țările africane, de la dosarul terorismului, la cel al imigrației, de la chestiunea resurselor naturale, la problema democratizării. Acum, destinațiile pe care le-a ales Președintele (…) nu pare să îl ajute prea mult în tratarea acestor dosare pe care le-am amintit foarte rapid, pentru că sunt toate destinații turistice, în primul rând. Asta a sărit în ochi și felul în care e secretizat până și programul ne pune serioase semne de îndoială (…). Chestiunea este că interlocutorii, și din Kenya, și din Tanzania, și din Senegal, și din Capul Verde, au diverse probleme”, a spus Preda, la postul B1 TV.

El susține că președintele „Klaus Iohannis a decis secretizarea costurilor acestor călătorii. Mai mult decât atât, într-o intervenție publică foarte cunoscută, rară, dar cunoscută, a spus că așa îi cere legea, or asta este o minciună. Legea nu prevede așa ceva. Klaus Iohannis a dispus, ca șef al instituției Administrației Prezidențiale, secretizarea costurilor. Acesta este motivul pentru care eu consider că o comisie parlamentară ar trebui să îl ancheteze pe Președinte, pentru că sunt grave amândouă chestiunile, și faptul secretizării, și minciuna. Este absolut firesc să cunoaștem, în calitate de cetățeni, ce costuri publice sunt implicate în aceste călătorii”, a mai declarat Cristian Preda.

Vizita lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis și-a început marţi vizita în mai multe state din Africa, prima etapă fiind Kenya (întrevedere cu preşedintele William Ruto), iar joi să viziteze un liceu, miercuri neavând program oficial. Turneul african al preşedintelui, care se va încheia în 23 noiembrie, mai include vizite de stat în Tanzania şi Republica Cabo Verde şi o vizită oficială în Republica Senegal. Conform Administraţiei prezidenţiale, vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african.

Năsui a dat în judecată Administrația Prezidențială

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunțat miercuri că a dat în judecată administrația prezidențială pentru refuzul de a furniza informații publice despre deplasările președinților între anii 2010-2023.

Deputatul susține că a trimis în urmă cu mai mult de 30 de zile o solicitare, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informații publice, și a cerut informații despre numărul deplasărilor președinților României și costurile lor.

Vezi și: Claudiu Năsui dă în judecată Administrația Prezidențială: Deplasărle lui Băsescu și Iohannis sunt secretizate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.