Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O comună basarabeană și-a serbat hramul inaugurând monumentul renovat al eroilor din Războiul de Reîntregire

Facebook
razboiul de reintregire

Localitatea basarabeană Balatina, din raionul Glodeni, și-a serbat sâmbătă hramul, de Adormirea Maicii Domnului după calendarul nerevizuit, inaugurând monumentul renovat al eroilor din Războiul de Reîntregire. Inițiativa a aparținut Asociației Monumentum din Chișinău, care de câțiva ani restaurează monumentele Basarabiei, potrivit basilica.ro.

Monumentul a fost sfințit de Părintele Oleg Stîrcu în prezența primarului comunei, Dumitru Iațuc, a președintelui raionului Glodeni, Ion Cojocari, a consilierilor comunali și a elevilor Liceului Teoretic Balatina.

Monumentul a fost construit în 1937 în memoria eroilor din Balatina căzuți în luptele din Primul Război Mondial și care este posibil să fi fost înhumați într-un cimitir din imediata apropiere. Aceasta a fost, însă, distrus de invazia sovietică.

După mai multe discuții cu localnicii, primarul a identificat monumentul, parțial distrus, în curtea bisericii din sat. Fusese adus în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar fără crucea din partea superioară, pentru a nu fi distrus complet de bolșevicii invadatori.

Strămutarea a fost ușoară, deoarece opera fusese adusă în curtea bisericii în regim de urgență, pentru a fi ferită de bolșevici în al Doilea Război Mondial. Blocurile de piatră nu erau fixate cu material adeziv.

„Împreună cu primarul Dumitru Iațuc, am decis să strămutăm monumentul în centrul satului, în apropierea locației interbelice, iar partea superioară a operei să fie restaurată în piatră de Cosăuți (crucea și pălăria)”, a transmis Iulian Rusanovschi, membru fondator al Asociației Monumentum.

„Crucea de pe monument avusese forma unui trunchi de copac, simbolizând pomul vieții și purtând puternice implicații spirituale, care exprimă armonia dintre Divin și lumesc, dintre Cer și Pământ, dintre Creator și Creație. Este simbolul care exprimă cel mai bine sintagma «precum în cer așa și pe pământ»”, a mai declarat el.

Proiectul de restaurare a fost făcut de arhitectul Mihai Andrieș, restaurarea de meșterul Vadim Cibotari, iar reconstituirea crucii de meșterul Vladislav Lozan din Cosăuți. Restaurarea a descoperit 70 de nume de eroi inscripționate pe soclul operei comemorative.

„Prin renovarea și sfințirea acestui monument, în comuna Balatina a fost restabilit un loc de memorie românească, după peste 80 de ani de uitare și durere”, a declarat Iulian Rusanovschi.

Asociaţia Monumentum a fost înființată în 2018 de un grup de intelectuali din Chișinău, având ca scop principal restabilirea monumentelor interbelice din stânga Prutului. Anul trecut, membrii și colaboratorii ei au primit distincții de la Mitropolitul Basarabiei pentru munca lor de păstrare a memoriei creștine și a identității românești.

Asociația a mai reabilitat trei busturi ale Regelui Ferdinand I (Rezina, Varnița, Verejeni), Cimitirul eroilor de la Leova, patru monumente ale grănicerilor căzuți pe Nistru în timp de pace (Olănești Mălăiești, Cosăuți și Rezina), cenotaful Generalului Stan Poetaș, monumentele eroilor din al Doilea Război Mondial de la Semeni, Pârjota și bustul primului președinte al Curții de Apel Chișinău – Vespasian Erbiceanu, care a declarat limba română limbă oficială în instanțele de judecată basarabene în 1918.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.