Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O 'conferinţă regională' va avea loc în capitala Irakului: Printre participanţi urmând să se numere Macron, Erdogan şi regele Salman

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

O ''conferinţă regională'' va avea loc în capitala Irakului, Bagdad, la sfârşitul lunii august, printre participanţi urmând să se numere preşedintele francez Emmanuel Macron, cel turc, Recep Tayyip Erdogan, şi regele Salman al Arabiei Saudite, au anunţat luni Irakul şi Franţa.

Noul preşedinte al Iranului, Ebrahim Raisi, despre care încă nu se ştie dacă va fi printre participanţii la această conferinţă, a exprimat în aceeaşi zi hotărârea Teheranului de a-şi menţine capacitatea de ''descurajare'' în apele Golfului, în timp ce ţara sa este acuzată pentru atacul din 29 iulie asupra unui petrolier în largul coastelor Omanului, relatează AFP.

''Republica Islamică (Iran) este foarte serioasă când este vorba despre asigurarea securităţii şi despre menţinerea capacităţii sale de descurajare în regiunea Golfului Persic şi Marea Omanului'', a afirmat Raisi într-o discuţie telefonică avută cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Iranul ''le va face faţă celor care privează regiunea de securitatea sa'', a mai spus el în timpul acestei convorbiri care a durat circa o oră, potrivit preşedinţiei de la Teheran, scrie Agerpres.ro.

În acest timp, preşedinţia franceză transmite că Emmanuel Macron i-a cerut omologului său iranian ''să pună capăt fără întârziere tuturor activităţilor nucleare pe care le continuă încălcând acordul'' nuclear din 2015.

Preşedintele francez i-a solicitat de asemenea Iranului ''să reia rapid negocierile de la Viena pentru concretizarea lor'', a precizat Parisul. Solicitare la care, a indicat Teheranul, preşedintele iranian a răspuns că aceste negocieri ar trebui să garanteze ''drepturile'' Teheranului.

Emmanuel Macron a avut luni o discuţie telefonică şi cu premierul irakian, Mustafa al-Kazimi, în urma căreia Parisul a anunţat că liderul de la Elysee va participa la sfârşitul acestei luni la o conferinţă regională la Bagdad.

Irakul a confirmat organizarea conferinţei, precizând că au fost adresate invitaţii preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi regelui Salman al Arabiei Saudite, fără a spune nimic despre o eventuală participare a noului preşedinte iranian, data precisă şi lista completă a participanţilor urmând să fie comunicate ulterior.

Atacul comis cu o dronă săptămâna trecută asupra petrolierului Mercer Street în Marea Arabiei, pentru care SUA, Israelul şi Regatul Unit acuză Iranul, s-a soldat cu moartea unui român şi a unui britanic.

În pofida noilor tensiuni create de acest atac, în care Teheranul susţine că nu este implicat, Statele Unite şi-au exprimat voinţa de a continua negocierile pentru revenirea în acordul nuclear încheiat cu Iranul în anul 2015 şi din care Washingtonul s-a retras în 2018 în urma deciziei fostului preşedinte Donald Trump.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.