Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O copie a Tratatului de la Trianon poate fi descărcată gratuit

trianon

O copie a Tratatului de la Trianon poate fi descărcată de pe site-ul unei companii din Petroşani specializată în operaţiuni de arhivare, informează Agerpres.

Cei interesați să descarce o copie în PDF a documentului care oficializa, în data de 4 iunie 1920, actuala frontieră a României cu Ungaria, trebuie să completeze în prealabil un chestionar electronic, potrivit basilica.ro.

Citește și: Firea: ‘Mă bucur sincer, fără urmă de ironie, că premierul s-a simțit bine azi în Centrul vechi din București’

Copia tratatului a fost obţinută printr-o tehnică specială de scanare de pe singura variantă originală existentă în limba română.

Documentul a fost pus la dispoziție de fostul senator Haralambie Vochiţoiu care l-a achiziţionat, în anul 2016, în urma unei licitaţii publice din colecţia scriitorului Corneliu Vadim Tudor.

„Tratatul de la Trianon este un document extrem de important pentru statul român. Au fost oameni care şi-au dat viaţa pentru naţiunea noastră. Un corp format din distinşi diplomaţi a muncit la acest document timp de un an şi jumătate. Am considerat că este important ca orice român să poată avea acces la conţinutul documentului, la împlinirea a o sută de ani de la semnarea acestuia”, a declarat, pentru Agerpres, Haralambie Vochiţoiu.

Citește și: PSD, anchetat de DNA. Care sunt motivele anchetei de amploare

Digitalizarea pachetului de documente referitoare la Tratatul de la Trianon, între care şi varianta în limba română, a durat circa două săptămâni.

La dispoziţia publicului se află şi copia digitalizată a Monitorului Oficial din 21 septembrie 1920, în care a fost publicată ratificarea Tratatului de la Trianon.

Varianta în limba română a Tratatului de la Trianon a fost prezentată, în original, publicului din Bucureşti şi Alba Iulia, în noiembrie-decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.