Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza profundă care afectează întreaga omenire: Plantele sucombă, iar produse esențiale dispar definitiv

RFI
schimbari climatice seceta

Schimbările climatice influenţează mediul înconjurător, asta pentru că multe plante nu rezistă noilor condiții meteorologice. Potrivit experților, ar trebui să uităm de tehnologiile agricole anterioare, care au fost concepute pentru un climat relativ stabil de zece mii de ani pentru toate plantele. Cea mai gravă problemă este la trestia de zahăr, un produs care tinde să redevină unul de lux, așa cum a fost timp de sute de ani în Europa.

Schimbările climatice amenință tot mai multe culturi. Avocado și boabele de cafea, iubite de o mare parte a populației lumii, se numărau deja printre plantele pe cale de dispariție, cărora acum s-a alăturat trestia de zahăr. La nivel global, prețul zahărului a crescut din cauza secetei care a afectat țările producătoare de zahăr, care a redus randamentele. Secete au avut loc și în India și Thailanda, aceste ţări fiind al doilea și al treilea exportator de zahăr după Brazilia. Deși acesta din urmă nu mai acoperă pe deplin adevărul de când India a oprit exporturile. Din această cauză, cererea de produse braziliene a devenit și mai mare, însă capacitatea scăzută de operare a porturilor de acolo reprezintă un blocaj.

​Cum evoluează prețul zahărului?

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, prețul zahărului și dulciurilor a crescut cu 8,9% anul trecut, iar anul acesta este așteptată o creștere de 5,6%. Aceste creşteri sunt mult peste mediile istorice. Creșterea prețurilor poate fi observată și în Ungaria. Potrivit celor mai recente date ale Oficiului Central de Statistică, un kilogram de zahăr tos în magazinele din Ungaria a costat în medie cu 49,7 la sută mai mult în noiembrie decât cu un an în urmă. Dintre alimente, prețul zahărului a crescut cel mai mult, deși este adevărat că până la jumătatea anului 2023 şi zahărul tos în ambalaje de un kilogram se număra printre produsele ale căror preţuri au fost plafonate. În aceeași perioadă, prețul ciocolatei și pudrei de cacao a crescut cu 19,1 la sută. Creșterea prețului zahărului din cauza recoltelor mai puține și a problemelor de aprovizionare afectează și piața dulciurilor. Prețul zahărului a crescut la cel mai mare nivel din ultimii doisprezece ani în septembrie. Potrivit lui Joseph Glauber, cercetător asociat la Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare, din cauza penuriei vor suferi cel mai mult țările în curs de dezvoltare și fermierii. De asemenea, este trist dacă alimentele costă mai mult pentru categoriile mai sărace ale țărilor bogate, dar efectul va fi dramatic în acele state în care 40 la sută din venituri sunt cheltuite în medie pentru alimente.

​Agricultura lumii se schimbă

În timp ce se schimbă modelele de temperatură și precipitații din cauza încălzirii, ceea ce provoacă fluctuații mai mari în randamentul orezului, porumbului, boabelor de cafea, boabelor de cacao și trestiei de zahăr, în unele zone au apărut alte plante care până atunci nu puteau fi cultivate. Grâul, de exemplu, înflorește deja în anumite zone din Rusia și Canada, care anterior erau prea răcoroase pentru această plantă.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a constatat într-o analiză faptul că în sezonul culturilor în anii 2023 şi 2024, producția de zahăr va scădea cu 2% față de sezonul precedent, adică conform prognozei, 175,5 milioane de tone de zahăr vor fi produse faţă de cele 179,1 milioane de tone produse anterior. Scăderea se produce în principal în zonele de producţie din India și Thailanda. Însă, nu trebuie să ignorăm faptul că populația lumii este în creștere şi va fi şi mai puțin zahăr în lunile următoare. Conform calculelor FAO, lumea ar avea nevoie de 178 de milioane de tone în anul următor.

Pe baza unei analize a Băncii Centrale Europene, The Guardian scrie că din cauza schimbărilor climatice inflația alimentară globală ar putea să crească cu 3% anual în următorul deceniu, dacă economia nu se adaptează semnificativ.

Șocul prețului legat de zahăr este un avertisment că obiceiurile anterioare privind producția de alimente trebuie transformate, a spus Gernot Wagner, economist la Universitatea din Columbia, care a adăugat că climatul relativ stabil din ultimii zece mii de ani trebuie uitat. Potrivit lui Glauber, prețurile zahărului vor rămâne ridicate atâta timp cât fenomenul El Nino va fi experimentat în întreaga lume.

​În general, trebuie să recunoaștem că temperaturile în creștere și evenimentele meteorologice extreme mai frecvente afectează disponibilitatea și prețul alimentelor.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.