Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O cunoscută scriitoare din Zimbabwe a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru organizarea unui protest antiguvernamental

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Tsitsi Dangarembga, o cunoscută scriitoare şi cineastă din Zimbabwe, a fost declarată vinovată pentru organizarea unui protest antiguvernamental şi a primit o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare, precum şi o amendă, a decis joi un tribunal din această ţară africană, informează Reuters.

Tsitsi Dangarembga şi o altă femeie acuzată în acelaşi proces, Julie Barnes, găsită la rândul ei vinovată de instanţă, au fost puse sub acuzare pentru participarea lor la o adunare publică cu scopul de a incita la violenţe publice în timp ce încălcau totodată protocolul sanitar anti-COVID-19, atunci când au organizat un protest în iulie 2020, potrivit Agerpres.

Ele au fost amendate cu 70.000 de dolari Zimbabwe (185 de dolari americani) şi au primit o pedeapsă de închisoare cu suspendare, cu condiţia să nu mai comită astfel de infracţiuni în viitor.

Tsitsi Dangarembga, o voce extrem de critică la adresa guvernului preşedintelui local Emmerson Mnangagwa şi care luptă de mai mulţi ani împotriva corupţiei, cerând totodată implementarea unor reforme, a declarat de mai multe ori în timpul procesului că locuitorii din Zimbabwe au dreptul de a participa la manifestaţii de protest.

"Cele două acuzate au intenţionat să incite la violenţă şi au fost găsite vinovate la acest cap de acuzare", a declarat o judecătoare de la Tribunalul din Harare, Barbara Mateko.

Avocatul lor, Chris Mhike, a spus că renumita scriitoare şi Julie Barnes se află la prima lor infracţiune şi a cerut clemenţă pentru clientele sale.

"Nu sunt surprinsă de verdict, pentru că ne aflăm într-o situaţie în care libertatea mass-media nu este încurajată. Acest lucru înseamnă că spaţiul pentru libertatea de exprimare se micşorează şi este incriminat", a declarat , înTsitsi Dangarembga vârstă de 63 de ani, în faţa tribunalului.

Activiştii pentru drepturile omului au declarat în momentul arestării celor două femei că zeci de alţi protestatari au fost arestaţi de forţele de securitate desfăşurate de autorităţile din Zimbabwe pentru a opri protestele antiguvernamentale. Ei au spus că au existat şi cazuri de răpiri de persoane şi de tortură, însă Guvernul de la Harare a negat aceste informaţii.

Romanul de debut al scriitoarei Tsitsi Dangarembga, intitulat "Nervous Conditions", a câştigat secţiunea africană a Commonwealth Writers' Prize din 1989. Un alt roman al ei, "This Mournable Body", a fost nominalizat la premiul Booker în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.