Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU privind încerarea violenței din Tigray a fost blocată de Rusia şi China

ONU

China şi Rusia au blocat vineri adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care solicita încetarea violenţei în Tigray, Etiopia, ceea ce a dus la abandonarea proiectului după două zile de negocieri, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

"Nu există consens" şi "nu este prevăzut să continuăm", a declarat un diplomat sub protecţia anonimatului. Informaţia că nu va exista o declaraţie a fost confirmată şi de un alt diplomat.

Potrivit unui al treilea diplomat, China a blocat proiectul cerând eliminarea din textul aflat în negociere, revizuit în repetate rânduri începând de joi dimineaţă, o referire la Consiliul de Securitate care solicită "încetarea violenţei în Tigray".

Solicitarea Chinei a fost inacceptabilă pentru ţările occidentale, inclusiv Irlanda, membru nepermanent al Consiliului de Securitate care a redactat proiectul de declaraţie.

Rusia s-a alăturat opoziţiei formulate de China.

Citește și: Denise Rifai atrage atenția lui Klaus Iohannis și Guvernului Cîțu: ‘Precedentul ce s-ar crea e cu mult mai periculos chiar și decât bătaia încasată de români pe 10 august’

Şi India a blocat declaraţia, însă pentru un detaliu minor care a necesitat o modificare minoră, potrivit diplomaţilor.

Conflictul armat din Tigray declanşat la începutul lunii noiembrie este considerat de China şi Rusia o "chestiune internă". Potrivit unui diplomat, aceste ţări ar fi acceptat o declaraţie cu condiţia ca ea să facă referire doar la situaţia umanitară din această regiune disidentă din nordul Etiopiei.

Joi dimineaţă, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o videoconferinţă cu uşile închise pe acest subiect fără a reuşi să convină o declaraţie comună. Cu toate acestea, s-a decis continuarea negocierilor.

Pentru prima dată de la începutul conflictului, ţările membre africane din Consiliu - Kenya, Niger, Tunisia -, care până acum erau favorabile unei rezolvări a crizei cu medierea Uniunii Africane, şi-au dat acordul pentru adoptarea unei declaraţii de către Consiliul de Securitate.

Tot joi, la Geneva, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a acuzat armata eritreană de comiterea de atrocităţi în Tigray şi a solicitat o investigaţie obiectivă şi independentă, după ce a "coroborat încălcări grave" care ar putea constitui "crime de război şi crime împotriva umanităţii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.