Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O delegaţie a talibanilor poartă discuţii la Kabul pentru prima dată după 2001

AP
talibani

O delegaţie a talibanilor din trei membri s-a aflat miercuri la Kabul pentru ceea ce pare a fi prima vizită oficială a grupării militante în capitala afgană după ce regimul lor a fost răsturnat în 2001, informează dpa, potrivit Agerpres.

Guvernul a primit echipa iar părţile au purtat discuţii "tete-a-tete" pe tema controversată a schimbului de prizonieri, a anunţat miercuri pe Twitter purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, Javid Faisal.

El a spus că Crucea Roşie Internaţională a fost prezentă în calitate de observator în timpul discuţiilor privind prizonierii, un subiect ce a întârziat negocierile de pace între părţile aflate în război.

Citește și: Crește bilanțul morților în România! A fost înregistrat un nou deces din cauza COVID-19

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a declarat că delegaţia a purtat discuţii tehnice cu oficialii guvernamentali.

Guvernul a anunţat luni că nu va efectua o eliberare planificată a 100 de prizonieri talibani, programată pentru marţi, întrucât sunt necesare discuţii suplimentare.

Recent, atât talibanii cât şi guvernul afgan au semnalat că se apropie de un acord legat de eliberarea prizonierilor ca parte a unui acord SUA-talibani semnat în februarie.

În virtutea acordului, până la 5.000 de prizonieri talibani ar trebui eliberaţi înainte de negocierile intra-afgane, planificate să înceapă pe 10 martie, dar care au fost amânate.

La 11 martie, preşedintele afgan Ashraf Ghani a emis un decret pentru eliberarea treptată a 1.500 de prizonieri talibani înaintea discuţiilor. Alţi 3.500 de prizonieri talibani ar urma să fie eliberaţi condiţionat într-o a doua fază.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.