Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O delegație egipteană a ajuns în Israel pentru a încerca să repornească negocierile privind un armistițiu în Fâșia Gaza

dailynous.com
israel palestina

O delegaţie egipteană a sosit vineri în Israel pentru a încerca să relanseze negocierile privind un armistiţiu în Fâşia Gaza asociat cu eliberarea ostaticilor, în timp ce se pregăteşte o ofensivă israeliană asupra Rafah, potrivit presei egiptene şi israeliene, informează AFP. citat de AGERPRES.

Războiul dintre Israel şi Hamas a făcut cel puţin 51 de morţi în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste.

Războiul este însoţit de o izbucnire a violenţelor la graniţa de nord a Israelului cu Libanul, unde armata israeliană a anunţat vineri moartea unui civil.

Israelul se pregăteşte între timp să lanseze o ofensivă terestră în oraşul aglomerat Rafah, la graniţa cu Egiptul în sudul Fâşiei Gaza, pe care premierul Benjamin Netanyahu îl consideră a fi ultimul bastion important al Hamas. Multe capitale şi organizaţii umanitare se tem de o baie de sânge în acest oraş, care a devenit refugiu pentru aproape un milion şi jumătate de palestinieni, mulţi dintre ei înghesuiţi în tabere de corturi, fără apă sau electricitate, unde încep să sufere de căldură după ce au îndurat frigul iernii.

O delegaţie din Egipt, una dintre cele trei ţări mediatoare, alături de Qatar şi Statele Unite, a sosit vineri în Israel pentru a discuta despre un "cadru cuprinzător pentru încetarea focului" în Fâşia Gaza, potrivit Al-Qahera News, care citează un înalt oficial egiptean.

Conform presei israeliene, delegaţia urmăreşte să relanseze negocierile blocate şi să pledeze pentru un acord de armistiţiu care să implice eliberarea "zecilor" de ostatici deţinuţi în Gaza.

Războiul dintre Israel şi Hamas va fi, de asemenea, în centrul întâlnirilor ce vor avea loc în acest week-end la Riad cu înalţi diplomaţi arabi şi europeni, inclusiv şefii diplomaţiei germane şi franceze.

La graniţa israeliano-libaneză, schimburile de focuri au devenit zilnice între armata israeliană şi Hezbollah, o puternică mişcare armată libaneză aliată cu Hamas şi susţinută de Iran.Zeci de mii de locuitori au fugit din comunităţile de pe ambele părţi ale graniţei. Armata a anunţat vineri că un civil israelian care lucra pe un şantier a fost ucis în apropierea graniţei de rachete lansate din sudul Libanului. Hezbollah, la rândul său, susţine că a efectuat "o ambuscadă complexă" împotriva unui convoi israelian în "fermele ocupate Shebaa" şi că a "distrus două vehicule". Armata a anunţat lovituri aeriene şi focuri de tancuri împotriva ţintelor aparţinând Hezbollah din sudul Libanului. Seara, gruparea islamistă libaneză Jamaa Islamiya, apropiată de Hamas, a anunţat moartea a doi dintre liderii săi într-un atac israelian în Liban. Armata israeliană indicase anterior că l-a eliminat pe unul dintre liderii acestui grup, Mosab Khalaf, pe care îl acuză că a "pregătit un număr mare de atacuri teroriste împotriva Israelului". Hezbollah, la rândul său, a indicat că a răspuns trăgând "zeci de rachete" în nordul Israelului.

Ofensivă israeliană a făcut până acum 34.356 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste.

Vineri la prânz, un corespondent AFP a văzut avioane trăgând cu rachete într-o casă din cartierul Al-Rimal din oraşul Gaza, în nordul teritoriului, iar cadavrele a trei persoane - un bărbat, o femeie şi un copil, au fost extrase de sub dărâmături.

După şase luni şi jumătate de bombardamente şi lupte la sol, războiul a devastat Fâşia Gaza, unde ONU estimează masa de moloz ce va trebui curăţată la 37 de milioane de tone. Pornind de la ipoteza folosirii a o sută de camioane, "ar fi nevoie de 14 ani pentru degajare", a subliniat, la Geneva, Pehr Lodhammar, un oficial al UNMAS, agenţia ONU responsabilă de deminare.

Conflictul a provocat şi un dezastru umanitar pe teritoriul de 2,4 milioane de locuitori, asediat de Israel şi ameninţat cu foamete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.