Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR: O Directivă a CE obligă băncile să negocieze cu clienţii care au luat credite în alte valute

credit lei

Bancile comerciale care au acordat credite în alte valute decât moneda nationala sunt obligate de o Directiva Europeana sa negocieze cu clientii care au dificultati de plata, cu precizarea ca documentul emis de Comisia Europeana trebuie adoptat si în România, a declarat luni, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), referindu-se la criza creditelor în franci elvetieni.

Directiva Europeana, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, trebuie adoptata de statele membre în 24 de luni si stabileste cadrul legislativ ce poate fi aprobat la nivel national.
'Avem un anumit razboi al declaratiilor, în ultima saptamâna, care nu toate sunt responsabile. Eu cred ca trebuie sa stabilim exact faptul ca atât bancile comerciale, cât si Banca Nationala - ca reglementator în domeniu, dar si Guvernul si Parlamentul, ca legislativ al României, trebuie sa împarta raspunderea solutiei cu cei care au luat credite si care au luat o anumita decizie personala', a afirmat europarlamentarul, într-o conferinta de presa.
În opinia acestuia, interventia statului în problema creditelor în franci elvetieni nu trebuie sa afecteze banul public.
'Atrag atentia asupra hazardului moral al unei asemenea decizii. Interventia statului înseamna buzunarul nostru, al tuturor, al fiecarui cetatean al României. Daca din bani publici se executa o interventie pentru cei care acum sunt într-o criza reala - si eu împartatesc aceasta criza si o înteleg - care au credite în franci elvetieni, atunci de ce nu s-ar face acelasi lucru pentru cei care au credite în euro? Si atunci, în cele din urma, de ce nu s-ar face acelasi lucru pentru cei care au credite în lei? Ca si ei o duc greu când trebuie sa returneze credite. (...) Hazardul moral înseamna ca daca azi fac un pas pentru francul elvetian, mâine fac un pas pentru euro, iar poimâine trebuie sa fac un pas pentru toti. Pentru ca sunt banii nostri, cu care se fac acesti eventuali pasi', a aratat Winkler.
Potrivit acestuia, UDMR a încercat, înca de acum un an, sa promoveze o lege referitoare la plata creditelor luate în alte monede decât cea nationala, dar proiectul de act normativ nu a avut succes, nefiind luat în considerare nici macar de partenerii politici ai Uniunii, de la acea vreme. Iuliu Winkler si-a însa manifestat speranta ca în urmatoarea perioada se vor gasi solutiile necesare în criza creditelor în franci elvetieni.
'Sper ca va fi luata o anumita decizie în acest sens, care sa reprezinte o decizie favorabila, care sa duca la renegocierea acestor credite, care acum nu pot fi sustinute si care sa duca, oarecum, si la rezolvarea problemei creditorilor', a spus parlamentarul european, apreciind ca peste 75.000 de persoane din România se confrunta cu problemele legate de creditele în franci elvetieni.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.