Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O directoare la RA APPS ar fi colaborat cu Securitatea pe vremea când era ospătăriţă la Tulcea: Notele informative date de 'Andreea' / Update. Drept la replică

judecator justitie

O directoare la RA APPS a colaborat cu Securitatea pe vremea când era ospătăriţă la Tulcea: Notele informative date de 'Andreea'

Curtea de Apel Bucureşti a decis recent că Zişan Lăbuşcă, director executiv al Direcţiei Comerciale din cadrul RA APPS, cu rang de secretar de stat, a colaborat cu fosta Securitate comunistă în perioada 1985 - 1989, pe vremea când era ospătăriţă la un restaurant şi culegea informaţii despre turiştii turci veniţi în vizită la Tulcea, scrie Agerpres.

Ce se arată în decizia instanței

"Admite cererea de chemare în judecată. Constată că pârâta Lăbuşcă (fostă Apas, Artem) Zişan a fost 'colaborator al Securităţii' în sensul art.2 lit.b) din OUG nr.24/2008. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii", se arată în decizia instanţei.

Potrivit documentelor depuse în instanţă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Zişan Lăbuşcă a fost recrutată de Securitate în anul 1985, pe vremea când era ospătar la Restaurantul "Egreta" din Tulcea, primind misiunea de a-i supraveghea pe turiştii străini care frecventau localul şi hotelul cu acelaşi nume.

Citește și: Directorul comercial al RA-APPS, Zişan Lăbuşcă, drept la replică după ce a fost acuzată că este colaborator al securității comuniste

Ea a semnat un angajament cu Securitatea şi a primit numele conspirativ "Andreea".

Notele informative provenite de la Zişan Lăbuşcă au trezit interesul ofiţerilor de Securitate, care au dispus imediat efectuarea unor verificări suplimentare cu privire la cazurile semnalate de ospătăriţă.

La CNSAS sunat mai multe note ionformative date de 'Andreea'

Astfel, la dosarul depus în instanţă de CNSAS, există mai multe note informative date de "Andreea".

În nota olografă furnizată Securităţii la 18.04.1985, ospătăriţa informa cu privire la relaţiile pe care cetăţeanul turc, G.B. le avea în oraşul Tulcea: "Cu privire la comerciantul turc G. B., 'ANDREEA' informează următoarele: În anul 1985, a venit în Tulcea şi s-a cazat la Hotel Egreta. În perioada cât a stat la Egreta a luat legătura cu 'ANDREEA', I.E. şi S.B. Fiind înţeles cu E. de la ultima vizită, i-a adus acestuia un Alain Delon în valoare de 5.000 de lei şi un ceas în valoare de 2.000 de lei, care în realitate costa dublu. Cu această ocazie, Enver l-a rugat să-i aducă un lănţişor de aur în care să fie gravat numele său. Legat de E., 'ANDREEA' precizează că la întâlnirea precedentă l-a invitat pe străin acasă, unde au ascultat muzică şi au consumat băuturi. Cu privire la B.S., este de menţionat faptul că penultima oară când a venit străinul a făcut totul pentru a se întâlni cu acesta, însă intenţia i-a fost dejucată de N. M.(...), nu i-a dat voie să se întâlnească cu străinul. În ziua când cetăţeanul turc era la Egreta au apărut la bar şi B.S., N.M. şi J., lucrătoare la o secţie de calcul de la Direcţia Sanitară. Din discuţiile purtate cu B.C., vânzătoare la shop, şi N.M. rezultă că S. a primit de la străin câteva inele de aur. Străinul i-a confiat lui 'ANDREEA' că nu-i place de B. deoarece nu este o fată corectă, se interesează de afacerile sale şi-l urmăreşte. Tot atunci, 'ANDREEA' a primit de la el un spray, un săpun şi 2 ciocolate. În luna aprilie străinul a revenit la Tulcea însoţit de un concetăţean mai în vârstă ca el, cu ochelari, şi de o femeie din Constanţa faţă de care G. se ferea de a fi văzut în compania altor femei. Când a venit, a rugat-o pe 'ANDREEA' să-l anunţe pe E. că este în localitate. Din discuţiile cu E., rezultă că a trebuit să scoată bani de la CEC neştiind pentru ce. E. i-a cumpărat carne şi toţi trei au făcut cumpărături în oraş. De la Tulcea străinul a plecat cu o zi mai devreme pentru a rămâne o zi în Constanţa. De fiecare dată când a fost în Tulcea, G. l-a vizitat pe Hoge şi pe părinţii săi. Sursa cunoaşte aceasta din discuţiile purtate cu străinul, însă nu cunoaşte motivele vizitei".

Informaţia respectivă a generat imediat reacţia Securităţii. Ofiţerul de legătură a consemnat chiar la finalul notei informative primite de la Zişan Lăbuşcă: "Nota prezintă interes pe linia comp. 0500, csp. Turc, pe linia serv. de informaţii interne-problema 'EVAZIUNE', unde se va exploata nota în copie".

O notă similară este şi cea din 25.04.1986, în care vorbeşte despre relaţiile comerciantului turc, G. în Tulcea: "Sursa îl cunoaşte pe comerciantul turc G. încă din anul 1984 când a venit prima dată în Tulcea. Atunci, dar şi ulterior, l-a vizitat pe hoge la domiciliu, fiind în relaţii apropiate. Din afirmaţiile făcute de mătuşa sursei, rezultă că hogele a fost plecat în Turcia, împreună cu G. cu maşina acestuia şi l-a vizitat acasă. Străinul are mai multe relaţii în Tulcea după cum urmează:

I. E., muncitor la I.I.L., care îl însoţeşte zilnic, despre care străinul spunea că 'este ca un ţigan' sau alte dăţi îl numeşte 'mafiot'. E. a primit cadou de la străin diferite lucruri de provenienţă străină aduse din Turcia sau cumpărate din shop. De asemenea, E. cumpără de la străin valută sau obiecte cumpărate din shop. Astfel, E. a cumpărat un lanţ de aur de 10 grame, înregistrat de E. la bancă, un radio-casetofon, o haină tip Alain Delon şi alte bunuri. De la E. a cumpărat un inel de aur numita A., ajutor ospătar la restaurantul Delta, care îl poartă pe deget lângă verighetă. Străinul îi face diferite cadouri lui E., facilitându-i şi întâlnirile, fie acasă la E., fie la B.Z. acasă. Cu circa o săptămână, G. împreună cu E. au închiriat o şalupă cu care s-a deplasat la Complexul Lebăda-Crişan, fiind văzuţi stând la aceeaşi masă împreună cu P. V., recepţioneră.

B.Z., muncitor la I.I. Laptelui. Pe B. străinul îl vizita şi înainte, când stătea în Cartierul 23 august la garsonieră, unde G., S., E. şi B. mergeau cu femei. Soţia lui Z. a fost împotriva acestor legături cu străinul, la un moment dat fiind chiar la un pas de divorţ.

Numita E., funcţionară la Banca Naţională, sucursala din Tulcea, al cărei soţ este navigator, a fost văzută la restaurantul Egreta împreună cu G. şi E.

P.V., recepţioneră la Hotel Lebăda. Străinul i-a făcut numeroase cadouri în mai multe rânduri, printre care: cercei, 3 inele de aur, costumaşe, truse de machiaj şi altele. Ultimul inel pe care îl poartă i l-a făcut cadou cu prilejul vizitei la Hotel Lebăda. Cu prilejul acestei vizite, străinul i-a făcut cadou şi numitei G.L. un inel din aur. Aceasta din urmă face oficiul de translator între G. şi V. Miercuri, 23.04.1986, după şedinţa de instruire cu organele de securitate şi procuratură, V.P. s-a întâlnit cu străinul în shop, în spate, întâlnirea fiindu-i facilitată de numita S.B., gestionar shop. În aceeaşi zi, sursa şi B.C., gestionar în shop, au primit cadou de la străin un pachet de biscuiţi, un spray Soft, un săpun de lăcrămioare. Referitor la I.E., sursa mai informează că, după percheziţia efectuată de organele de miliţie la el acasă, a afirmat că avea valută într-o cutie de ness îngropată în grădină, care nu i-a fost găsită.

De asemenea, a fost reţinută şi nota informativă din data de 16.07.1986, în care "ANDREEA" denunţă faptul că un cetăţean străin se află în relaţii cu un cetăţean român: "Sursa informează următoarele: în ziua de 16.07.1986, la restaurantul Egreta, în jurul orei 12,00, a luat loc la o masă un cetăţean străin, care s-a adresat sursei în limba engleză, solicitând lista meniu. Observând probabil ecusonul sursei, i s-a adresat în limba turcă. A comandat de mâncare, apoi a întrebat dacă sunt mulţi turci în Tulcea şi cum o duc cu viaţa. În continuare a rugat sursa să-i facă o traducere în limba română după un text scris în turcă. În text ruga pe tovarăşul S.M. să-i dea telefon pe data de 10.08.1986, duminică la ora 8,30, la numărul 180950 Hotel Park, unde va fi găsit la recepţie sau restaurant. Tot în text îl mai ruga pe acest S.M. dacă nu poate la data respectivă să se întâlnească, să-i dea o telegramă la Hotel Park în care să precizeze data şi ora când poate veni să se întâlnească cu B.(I.) adică persoana lui. Avea cu el o servietă diplomat plină cu tot felul de hârtii. Când a citit traducerea a citit foarte bine cuvintele în limba română, înţelegându-le sensul. Nu a înţeles cuvântul din frază: 'Să-mi acordaţi o întâlnire numai noi doi într-un loc unde doriţi dumneavoastră'. Textul în limba turcă l-a rupt în bucăţele mici şi l-a lăsat în scrumieră. Consumaţia în valoare de 156 lei a plătit-o în bani româneşti. Era grăbit întrucât spunea că pleacă la Sulina cu pasagerul şi nu vrea să-l piardă. La ora 13,00 a achitat nota de plată şi a plecat grăbit".

O ultimă notă informativă furnizată de sursa "ANDREEA" reţinută în acţiunea în constatarea calităţii de colaborator al Securităţii este cea din data de 23.03.1989, cu referire la cetăţenii străini cazaţi la Hotelul Delta: "În ziua de 21.03.1989, în jurul orei 19,00, a venit la restaurant Egreta numitul T., solist vocal în orchestra de la r. Danubiu, însoţit de Z.S. şi încă un cetăţean turc, ambii cazaţi la H. Delta. Au luat loc la o masă şi în scurt timp la masa lor au venit două femei, respectiv B.A. şi numita Doina, pe care o cunoaşte bine chitaristul din orchestra rest. Egreta. Au consumat băutură, contravaloarea fiind achitată de Z.S. A fost şi un incident în sensul că numitul I.N. s-a luat de cele două femei, fiind potolit numai de organul de miliţie care a fost chemat de ospătari pentru a interveni. Tot zilele acestea, cetăţenii turci cazaţi la H. Delta au fost văzuţi în compania numiţilor I.E. şi B.Z. de la Industria Laptelui, care posedă autoturism proprietate Dacia 1300 de culoare bleu cu nr. de înmatriculare 1 TL 6517".

CNSAS susţine că, în notele date Securităţii, actuala directoare de la RA APPS a denunţat atitudini potrivnice regimului comunist, fiind încălcate drepturi fundamentale ale omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.