Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O eventuală operaţiune militară a armatei turce în nordul Siriei ar fi 'prejudiciabilă' pentru regiune, îi transmite ayatollahul Khamenei lui Erdogan

albawaba.com|
Recep Erdogan, nervos

Ghidul suprem iranian Ali Khamenei i-a transmis marţi preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în vizită la Teheran, că o eventuală operaţiune militară a armatei turce în nordul Siriei ar fi "prejudiciabilă" pentru regiune, relatează AFP.

"O ofensivă militară (împotriva combatanţilor kurzi din nordul Siriei - n.r.) ar fi iremediabil prejudiciabilă pentru Siria, Turcia şi regiune", a declarat el, conform unui comunicat oficial.

Un summit care îi reuneşte pe preşedinţii iranian, turc şi rus este prevăzut marţi la Teheran pentru a discuta în special despre conflictul sirian, potrivit Agerpres.ro.

Moscova, Ankara şi Teheran sunt trei actori majori în războiul care devastează Siria din 2011, Rusia şi Iranul sprijinind regimul lui Bashar al-Assad, iar Turcia pe rebeli. Cele trei ţări au lansat în în 2017 procesul aşa-numit Astana, care vizează oficial readucerea păcii în Siria.

Erdogan, care încearcă să creeze o "zonă de securitate" de 30 kilometri la frontiera cu Siria, speră să obţină acceptul Iranului şi Rusiei pentru o intervenţie armată în nord-vestul ţării.

Un astfel de atac "nu va duce la acţiunea politică aşteptată din partea guvernului sirian", a avertizat Ali Khamenei, adăugând că "Iranul, Turcia, Siria şi Rusia trebuie să soluţioneze problema prin dialog", a adăugat el.

Armata turcă, prezentă în zone din nordul teritoriului sirian limitrofe Turciei, a lansat între 2016 şi 2019, cu ajutorul unor trupe auxiliare siriene, trei operaţiuni de anvergură în Siria.

Aceasta vrea să lanseze o nouă operaţiune împotriva a două localităţi sub controlul Unităţilor de protecţie populare (YPG), o miliţie kurdă acuzată de Turcia că este afiliată Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificată drept organizaţie teroristă de Ankara.

Ghidul suprem iranian a dat, de asemenea, asigurări preşedintelui Erdogan că ţara sa "va coopera" cu Turcia în "lupta sa împotriva terorismului".

"Trebuie să ne opunem terorismului, dar un atac în Siria va fi unul de care teroriştii vor profita", a mai spus Ali Khamenei, subliniind că "teroriştii nu se limitează la un grup specific".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.