Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie cu 600 de obiecte consacrată lui David Bowie, deschisă la Saint-Étienne

jethrotull.com
david bowie

 

Mai mult de 600 de obiecte, între care unele inedite precum actul de naştere şi discuri în versiune japoneză ale lui David Bowie, vor fi expuse începând de joi la Cité du Design de la Saint-Étienne, potrivit AFP, anunță News.ro.

"Această expoziţie vrea să umanizeze personajul David Bowie", explică cel care a conceput proiectul, Ludovic Chazalon, asigurând că numărul obiectelor expuse "nu au fost niciodată arătate publicului".

Majoritatea pieselor provenind din două colecţii private franceze: cea a lui Jean-Charles Gautier - de peste 10.000 de obiecte legate de David Bowie - şi cea a lui Yves Gardes, care a păstrat câteva rarităţi.

Artist cult cu multiple faţete, David Bowie a murit pe 10 ianuarie 2016 de cancer, la două zile, - la vârsta de 69 de ani - după lansarea ultimului său album, "Blackstar". Cu o carieră muzicală de la "Space Oddity" la "Blackstar", trecând prin personajul său Ziggy Stardust la videoclipul său "Let's Dance", muzicianul a jucat şi în filme, teatru, dar a şi pictat.

"Fiecare perioadă, fiecare disc spune o poveste", estimează Gautier. Acest pasionat, care a adunat de-a lungul deceniilor şi din toată lumea peste 5.000 de discuri diferite ale cântăreţului britanic, precum şi fotografii, dosare şi articole de presă, bilete de concert, obiecte promoţionale, a avut "şansa" de a-şi întâlni idolul în mai multe ocazii.

Din aceste întâlniri, el păstrează amintirea unui om "extrem de curios, inteligent şi foarte exigent".

Numită "Bowie Odyssée", expoziţia, care va fi deschisă până pe 13 octombrie, urmăreşte o ordine cronologică, potrivit curatorului expoziţiei şi cronicarului muzical Éric Tandy. "Încercăm să recreăm epoca albumelor sale", explică el, compunând "un personaj unic".

În cursul unei cariere de o jumătate de secol, Bowie a explorat de o manieră originală numeroase stiluri, de la soul la disco, trecând prin jazz şi muzica pop.

"El a fost întotdeauna un avangardist, ca şi în modă, fiind primul care a lucrat cu designeri japonezi. El a simţit lucrurile şi le-a adaptat personalităţii sale", a continuat Tandy.

Sunt de asemenea prezentate şi propuse spre vânzare patruzeci de fotografii originale de Mick Rock, cunoscut pentru că a imortalizat numeroase legende ale muzicii şi că l-a urmărit pe Bowie la începutul anilor 1970.

În paralel cu această expoziţie, două concerte inedite sunt consacrate la Saint-Étienne intepretului piesei "Heroes": "Bowie Acoustic", cu Sandra Nkaké şi Babx; şi "Bowie Symphonic", la Opera din oraş.

David Bowie (8 ianuarie 1947 - 10 ianuarie 2016) a fost cântăreţ, compozitor şi producător. El a fost recompensat cu două premii Grammy, iar albumele sale s-au vândut în peste 140 de milioane de copii pe plan mondial.

Activ pe parcursul a cinci decenii, frecvent reinventându-şi stilul muzical şi cochetând cu mai multe genuri, David Bowie a fost considerat de majoritatea criticilor muzicali un influent inovator, în special datorită lucrărilor sale din anii '70.

Cântăreţul britanic s-a inspirat dintr-o vastă paletă de subiecte, în special din artă, filosofie şi literatură.

David Bowie a fost căsătorit cu Angie Barnett în perioada 1970-1980 şi cu modelul Iman în perioada 1992-2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.