Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziție de grafică, în care sunt expuse lucrări realizate de un deținut de la Penitenciarul Tîrgu Mureș, la Biblioteca Județeană

facebook.com
penitenciare puscarie detinuti

O expoziție de grafică, în care sunt expuse lucrări realizate de un deținut de la Penitenciarul Tîrgu Mureș, este deschisă începând de miercuri la Biblioteca Județeană, anunță MEDIAFAX.

Expoziția, numită „Lumina dintre gratii”, poate fi admirată zilnic între orele 9.00 – 19.45, în holul principal al Bibliotecii Județene Mureș, cu respectarea normelor legale impuse pentru prevenirea răspândirii Covid-19, potrivit unui comunicat al instituției.

Ideea acestei expoziții i-a venit Claudiei Illyés, coordonatoarea Clubului de Lectură, care și-a propus să stimuleze cititul în penitenciar, accesul la informație, la cultură, și să încurajeze „evadarea într-o altă lume, una fictivă, de a le arăta acestor oameni că pot zbura fără să treacă dincolo de gratii”.

Citește și: Ludovic Orban, reacție despre faptul că Traian Berbeceanu nu este înalt funcționar public: ‘Rezervorul de înalți funcționari publici este foarte restrâns’

Claudia Illyés susține că, din cauza epidemiei de Covid, activitatea Clubului de lectură se desfășoară prin poștă.

„Așa am putut să descopăr dorința tăcută de a se exprima prin desen a unuia dintre cititorii mei fideli. Abagiu Cosmin îmi trimitea comentariile pe marginea cărților într-un plic frumos decorat cu câte o floare desenată pe el. Mai târziu am primit felicitare de mulțumire executată de mână. Și tot așa, am ajuns în posesia mai multor desene ale lui. Cum rezultatele bune se obțin numai prin stimulare pozitivă și vorbe de încurajare, i-am propus să îmi mai trimită și alte desene pentru a putea încropi o modestă expoziție cu acestea. Restul – vă invit să judecați dumneavoastră, privind munca acestui tânăr”, a spus Claudia Illyés.

Autorul desenelor spune că lucrările au fost realizate cu „tristețe, dezamăgire și mult chin sufletesc”.

„Ele nu sunt doar niște desene frumoase făcute cu creionul; ele sunt niște creații ale sufletului meu, ale durerilor și frustrărilor mele, realizate cu tristețe, dezamăgire și mult chin sufletesc. Azi, eu nu desenele mele le expun în fața dumneavoastră, ci sufletul meu. Un suflet, propriu-zis, desfigurat de durere”, a spus Cosmin Abagiu.

Citește și: Codrin Ștefănescu, atac dur la Marcel Ciolacu: ‘I-a ras pe toți!’

„Eu cred că bibliotecarii au decis corect când i-au transmis și propus tânărului lipsit de libertate să continue să își exprime sentimentele prin talentul său care poate până era și el în libertate nu avuseseră timpul sau ocazia necesară de a se prezenta, de a ieși la iveală. Sper doar că numitul Cosmin va continua să își dezvolte talentul la desen și după ce va fi din nou liber, și ne va surprinde cu o nouă expoziție, mai bogată și mai colorată decât aceasta, care probabil înțelegem cu toții de ce este dominată îndeosebi de gri... Nu fiindcă a avut la dispoziție doar creion grafit, ci deoarece zidurile care îl înconjoară de 11 ani, nu cred că sunt foarte viu colorate, la fel cum nici starea sa sufletească nu poate fi deloc colorată”, a declarat Tety Boros, artist grafician.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.