Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie dedicată impresioniştilor, cu ocazia celei de-a cincea aniversări a muzeului Louvre Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi

Muzeul Louvre Abu Dhabi a inaugurat miercuri o expoziţie dedicată marilor artişti impresionişti cu ocazia celei de-a cincea aniversări a singurei filiale din afara Franţei a muzeului parizian, în capitala Emiratelor Arabe Unite, informează AFP.

"Femmes au jardin", de Claude Monet, "Le balcon", de Edouard Manet, sau "La dame au gant", de Carolus-Duran, se numără printre operele prestigioase pe care Musée d'Orsay a acceptat să le împrumute Louvre Abu Dhabi pentru o expoziţie va fi deschisă până pe 5 februarie, informează Agerpres.

Pentru Manuel Rabate, directorul Louvre Abu Dhabi, una dintre "misiunile fundamentale" ale muzeului este cea de a "prezenta marile mişcări din istoria artei, cum ar fi impresionismul", care s-a născut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în plină industrializare şi urbanizare a societăţii.

"Pentru a spune această poveste a impresionismului, trebuie să ai împrumuturi incredibile care vin de la Musée d'Orsay", a declarat el pentru AFP.

Cu ocazia celei de-a cincea aniversări, Louvre Abu Dhabi şi-a făcut şi sieşi un cadou prin achiziţionarea tabloului "La tasse au chocolat", de Pierre-Auguste Renoir, pentru care muzeul nu a dorit să dezvăluie suma plătită.

"Este într-adevăr o expoziţie extrem de ambiţioasă, cu peste 150 de lucrări care provin în mare parte de la Musée d'Orsay, care sunt foarte rar împrumuate", a declarat Sylvie Patry, curatoarea generală al acestui muzeu parizian.

Inaugurat cu mare fast în noiembrie 2017 de către preşedintele francez Emmanuel Macron, Louvre Abu Dhabi este rezultatul unui acord interguvernamental semnat în 2007 între Paris şi Emirate, un stat bogat din Golf aflat printre principalii exportatori de petrol şi printre cei mai mari cumpărători de armament.

Legat de muzeul parizian printr-un acord de cooperare, Louvre Abu Dhabi, care depinde de Ministerul Culturii şi Turismului din Emiratele Arabe Unite, îşi sărbătoreşte cea de-a cincea aniversare în mijlocul unui scandal de trafic de antichităţi.

Fostul director al Louvre, Jean-Luc Martinez, şi un fost director al Agence France Museum (AFM), Jean-Francois Charnier, au fost acuzaţi că au facilitat vânzarea de antichităţi egiptene jefuite către Louvre Abu Dhabi, în pofida îndoielilor privind originea frauduloasă a acestora. Louvre Abu Dhabi şi Louvre s-au constituit părţi civile în anchetă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.