Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie dedicată prezenţei muzicii în viața românilor prefaţează Festivalul Enescu

festivalul George Enescu

Expoziţia "Muzica de acasă - Cum alungăm plictiseala", o istorie a prezenţei muzicii în viața românilor, din secolul al XIX-lea și până în zilele noastre, prefaţează, începând din luna iulie, cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului "George Enescu", la Palatul Suţu din București.

Citește și: Tudorel Toader a RĂBUFNIT pe tema numirii lui Kovesi procuror european pe criterii politice: 'Noi primim aceste recomandări'

Organizatorii Festivalului George Enescu 2019 au anunţat parteneriatul cu Muzeul Municipiului București pregătind o expoziție dedicată muzicii în avanpremiera evenimentului. Obiectivul parteneriatului este de a extinde interacțiunea dintre festival și oraș și de a diversifica experiența festivalieră pentru publicul bucureștean, arată organizatorii, într-un comuncat remis MEDIAFAX.

Ca primă acțiune sub egida acestui parteneriat, a fost anunțat proiectul expozițional "Muzica de acasă - Cum alungăm plictiseala", o istorie ilustrată a muzicii în viața românilor, începând cu secolul al XIX-lea și până în zilele noastre. Expoziția va putea fi văzută la Palatul Suțu, începând cu data de 15 iulie, și constituie o avanpremieră tematică pentru Festivalul Internațional "George Enescu" 2019.

În expoziție, vizitatorii vor vedea exponate care ilustrează modul în care se asculta muzica la români începând cu anul 1830, când întâlnirea cu acest gen de artă avea loc, în special, acasă, în spațiul restrâns al protipendadei urbane. Urmează o vedere de ansamblu a sfârșitului de secol XIX și a perioadei interbelice, foarte fecunde în relația românilor cu muzica, în care viitori mari muzicieni, cum ar fi Ciprian Porumbescu și George Enescu, primesc în copilăria lor, drept cadou, un instrument muzical. În orașele românești, muzica este la loc de cinste și practicarea ei coagulează elitele în orchestre ale medicilor, ale inginerilor, avocaților. După 1947, perioada comunistă stigmatizează practicarea muzicii ca obicei burghez. Apariția tehnologiei democratizează accesul la muzică, însă polarizează relația în favoarea ascultării față de practicarea ei.

Expoziția va include săli în care vizitatorii vor afla detalii despre tehnologia pentru ascultarea muzicii și vor vedea expuse aparate, dar și afișe de epocă ale unor concerte în mare vogă. Una dintre săli va fi dedicată secolului al XIX-lea, surpriza fiind aceea că, sub supravegherea unui muzeograf, se va putea asculta muzică, de pildă, la patefon. În sala dedicată secolului al XX-lea, se vor putea face audiții la pick-up, se va asculta muzică de pe vinil și de pe benzi de magnetofon.

Expoziția va fi accesibilă publicului pe toată durata Festivalului Enescu, fiind un prilej de a extinde experiența întâlnirii cu muzica dincolo de concertele din sălile de spectacol.

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional "George Enescu" se va desfășura în perioada 31 august - 22 septembrie. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități, și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România, respectiv 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida, și nouă orchestre de talie mondială.

Ediția din 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului din București, la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: "Mari orchestre ale lumii", "Concertele de la miezul nopții", "Recitaluri și concerte camerale", "Muzica secolului XXI", "Mozart Week in Residence" și "Forumul Internațional al Compozitorilor". De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.