Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O femeie a fost arestată după ce a acuzat un oficial taliban de viol

shopboss.in
talibani

Talibanii au anunțat că au arestat și vor condamna în curând o femeie afgană care a apărut într-o înregistrare video pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni și a declarat că un oficial taliban de rang înalt a forțat-o să se căsătorească și a violat-o în mod repetat, potrivit AP și Mediafax.

În videoclip, femeia, care a spus că o cheamă Elaha, apare plângând în timp ce descrie că a fost bătută și violată de fostul purtător de cuvânt al Ministerului de Interne taliban Saeed Khosti.

Ea a spus că vorbea dintr-un apartament din Kabul, unde talibanii au închis-o după ce a încercat să fugă din țară și a implorat să fie salvată.

„Acestea ar putea fi ultimele mele cuvinte. El mă va ucide, dar este mai bine să mori o dată decât să mori de fiecare dată”, a spus ea.

Miercuri seara, la o zi după apariția videoclipului, Curtea Supremă condusă de talibani a transmis într-un tweet că Elaha a fost arestată pentru defăimare la ordinul șefului justiției, Abdul Hakeem Haqqani. Fără a menționa vreun proces în desfășurare, aceasta a spus că ea va fi „în curând condamnată în conformitate cu legea Sharia”.

„Nimeni nu are voie să aducă atingere numelui mujahedinilor sau să defăimeze Emiratul Islamic din Afganistan și cei 20 de ani de jihad sfânt”, a spus acesta, referindu-se la talibani și la războiul lor împotriva trupelor conduse de SUA și a guvernului aliat al SUA, pe care insurgenții liniei dure l-au răsturnat în urmă cu puțin peste un an.

De la preluarea țării de către talibani în august 2021, activiștii afgani pentru femei, precum și Amnesty International, au raportat o creștere a numărului de căsătorii forțate ale femeilor - inclusiv cazuri în care oficiali talibani au constrâns femeile să se căsătorească prin intimidarea lor sau a familiilor lor.

În videoclip, Elaha a spus că este studentă la medicină la Universitatea din Kabul și fiica unui general al serviciilor de informații din fostul guvern. Ea a declarat că Khosti a forțat-o să se căsătorească în urmă cu șase luni, când acesta încă deținea funcția de purtător de cuvânt. Khosti a încercat să o căsătorească pe sora ei cu un alt oficial taliban, dar familia ei a reușit să fugă, a spus ea.

„Saeed Khosti m-a bătut foarte mult. În fiecare noapte mă viola”, a spus ea, izbucnind în lacrimi.

Ea a spus că a încercat să fugă în Pakistanul vecin, dar talibanii au arestat-o la punctul de trecere a frontierei și au adus-o înapoi la Kabul și au închis-o într-un apartament de acolo. După ce au adus-o înapoi, ea a auzit un membru taliban spunându-i lui Khosti că a trăit sub fostul guvern timp de 20 de ani și că ar trebui să fie ucisă cu pietre, ca necredincioasă, a spus ea.

În tweet-urile de miercuri, Khosti a confirmat că s-a căsătorit cu Elaha, dar a negat că a maltratat-o. „Vă asigur că nu am făcut nimic ilegal”, a scris el.

În ultimele luni, Khosti a fost transferat din funcția de purtător de cuvânt și nu este clar care este noua sa poziție.

Khosti a declarat că a divorțat de ea după ce a constatat că „are o problemă în credința ei” și a acuzat-o că a insultat cartea sfântă a islamului, Coranul.

Videoclipul lui Elaha a fost distribuit pe scară largă pe Facebook, Twitter și grupurile WhatsApp, declanșând un val de apeluri de ajutor și de denunțuri ale talibanilor din partea activiștilor pentru drepturile femeilor.

De la preluarea puterii, talibanii au impus restricții tot mai mari asupra femeilor. Aceștia au împiedicat multe femei să lucreze, au interzis accesul adolescenților la școală și au cerut femeilor care se află în public să se acopere complet, cu excepția ochilor. Lumea a refuzat să recunoască puterea talibanilor, cerându-le să respecte drepturile omului și să dea dovadă de toleranță față de alte grupuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.