Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O femeie acuzată de crime de război va fi extrădată în Bosnia

ciocanel judecator

O femeie în vârstă de peste 50 de ani va fi extrădată în curând din Elveţia în Bosnia, care intenţionează să o judece pentru uciderea unui adolescent sârb în timpul războiului din 1992-1995, au anunţat marţi autorităţile judiciare ale celor două ţări, informează AFP. Elfeta Veseli este una dintre puţinele femei suspectate de crime de război comise în timpul conflictelor care au sfâşiat fosta Iugoslavie în anii '90. Chiar dacă s-a născut în Kosovo, ea locuia în Bosnia la începutul conflictului din această fostă republică iugoslavă, conflict soldat cu peste 100.000 de morţi.

La acea vreme ea făcea parte din rândurile armatei bosniace, mai exact ale unităţii lui Naser Oric, care a fost achitat în apel în 2008 de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI). Însă cel care a fost comandantul forţelor bosniace din Srebrenica, asediată de trupele sârbe conduse de Ratko Mladic, este în prezent judecat la Sarajevo pentru presupuse crime împotriva sârbilor.

Născută în 1960, Elfeta Veseli este suspectată de a-şi fi asasinat în 1992 victima, pe Slobodan Stojanovic, în regiunea Zvornik (est), la începutul conflictului. Băiatul a fugit din casa lui împreună cu părinţii săi în faţa avansării forţelor musulmane. Însă, dându-şi seama că şi-a abandonat câinele, s-a întors acasă şi nu a mai fost revăzut în viaţă. 'Nu voi uita niciodtă acel 16 iunie 1993, când am fost chemat la Zvornik pentru a-mi identifica băiatul', declara pentru cotidianul sârb Vecernje Novosti tatăl lui Slobodan Stojanovic, Ilija, decedat între timp. El a descris semne ale unor acte de tortură şi barbarie asupra trupului copilului său, conform Agerpres.

Extrădarea femeii în Bosnia va avea loc 'în curând, când condiţiile tehnice vor fi întrunite', a precizat Parchetul din Sarajevo. Decizia justiţiei elveţiene de a o extrăda pe această femeie nu mai poată fi contestată în apel şi poate fi pusă în aplicare în orice moment, a precizat pentru AFP Ministerul Justiţiei elveţian. Potrivit mass-media din Balcani, Elfeta Veseli a fost arestată în septembrie 2016 în cantonul Neuchatel şi plasată ulterior în detenţie la Geneva, pentru a fi extrădată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.