Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O femeie imobilizată la pat timp de un an a reuşit să meargă din nou graţie unui implant medular

handicap handicapat dizabilitati

O femeie care a fost imobilizată la pat mai mult de un an a reuşit să meargă datorită unui implant electronic care i-a reactivat nervii spinali, relatează EFE miercuri.

Sistemul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la centrul NeuroRestore din Elveţia condusă de neurochirurgul Jocelyne Bloch, specialistă la Hospital Universitario din Lausanne (CHUV), şi de Grégoire Courtine, profesor de neurologie la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).

Implantul a mai fost utilizat anterior pentru a trata presiunea arterială scăzută la pacienţii tetraplegici, dar este prima dată când se aplică persoanelor cu o boală neurodegenerativă, potrivit Agerpres.

Potrivit studiului, publicat de revista The New England Journal of Medicine, pacienta suferea de atrofie multisistemică de tip parkinson (AMS-P), o boală neurodegenerativă ce afectează diferite părţi ale sistemului nervos, inclusiv sistemul nervos simpatic.

AMS-P provoacă pierderea de neuroni simpatici ce reglează presiunea arterială şi care scade drastic când pacienţii se află în poziţie verticală - problemă cunoscută ca hipotensiune ortostatică - şi poate duce la pierderea cunoştinţei.

Aceşti pacienţi îşi pot pierde echilibrul şi suferi căzături, au capacitatea limitată de a sta în picioare şi au o calitate redusă a vieţii, deoarece trebuie să stea mult timp în poziţie orizontală.

Cercetătorii au instalat implantul direct în măduva spinării pentru a reactiva neuronii care reglează presiunea sangvină şi a evita astfel starea de leşin.

Implantul ce constă într-o serie de electrozi conectaţi la un generator de impulsuri electrice, folosit în mod obişnuit pentru tratarea durerilor cronice, a ameliorat capacitatea organismului de a regla presiunea arterială şi a permis pacientei să se poată menţine în poziţie verticală fără să ameţească şi să poată face fizioterapie pentru a putea merge din nou.

După ce a stat imobilizată la pat timp de 18 luni, implantul i-a permis femeii să meargă singură aproape 250 de metri.

Potrivit neurochirurgului Jocelyne Bloch, această nouă tehnologie deschide calea unor importante progrese clinice în bolile neurodegenerative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.