Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O femeie însărcinată a murit cu zile în spital - Medic chirurg: Trebuie să dormim în gardă. Nu vă așteptăm cu pâine și sare 24 din 24

dpa-news.de
medic spital doctor

Un chirurg din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani spune că „doctorii trebuie să doarmă în gardă”. Totul vine în contextul în care o femeie însărcinată în 3 luni a murit în spital în timp ce medicii i-au spus că poate aștepta până dimineață că nu este așa de grav.

Poliţiştii botoşăneni au demarat o anchetă după ce o tânără de 25 de ani din municipiul Botoşani a murit, vineri, pe Secţia de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" la câteva ore după ce a fost internată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Delia Nenişcu, în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Medic chirurg: nu putem sta 24 de ore din 24 în poarta spitalului și să vă așteptăm cu pâine și sare

Doctorul Iullian Preda, șeful Secției de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, spune doctorii trebuie să doarmă în gardă, pentru că „nu putem sta 24 de ore din 24 în poarta spitalului și să vă așteptăm cu pâine și sare”.

„Cât am fost eu plecat în Cipru în vacanță s-au făcut niște comentarii foarte interesante și ni s-a spus că doctorii nu au voie să doarmă în gardă. Ba să știți că trebuie să doarmă în gardă. Nu putem sta 24 de ore din 24 în poarta spitalului și să vă așteptăm cu pâine și sare. Vă dau definiția gărzii. Se cheamă odihnă activă a medicului în perioada de gardă. Deci chirurgii și alți colegi de pe alte specialități trebuie să se odihnească. Gândiți-vă că stați 24 de ore treji, nefăcând nimic”, a declarat dr. Iulian Preda, șeful secției de Chirurgie Generală în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, potrivit stiri.botosani.ro.

Acesta afirmă că din septembrie opt chirurgi trebuie să facă 60 de gărzi, deoarece doi dintre colegii săi se află în situații medicale deosebite.

Șeful Asociației Pacienților: Mentalitate de feudal, aroganță și nesimțire

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, are o reacție vehementă la adresa doctorului botoșănean.

„Nu vrea și pijamale de serviciu domnul doctor Iulian Preda, șeful secției de Chirurgie Generală în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani? Mentalitate de feudal al spitalului de provincie din timpurile trecute, aroganță și nesimțire! Aș vrea să-mi spună cineva dacă există protocoale medicale, standarde de calitate, cărți de medicină, în care să se prevadă că medicul poate dormi în timpul gărzii. Dacă da, atunci propun să le asigurăm acestor medici mobilier de dormitor, paturi confortabile, aer condiționat, CPAP-uri pentru cei care sforăie sau au apnee în somn, ceasuri deșteptătoare programate cu ora de ieșire din gardă și nu în ultimul rând, pijamale de serviciu asigurate prin serviciul de lenjerie al spitalului, eventual două seturi că poate omul transpiră în timpul somnului”, spune Barbu.

Acesta continuă reacția sa ironică, afirmând că „dacă apare o urgență pe secție sau în UPU/CPU, medicul respectiv să fie trezit ușor, mângâiat, cu cafeluța la nas, iar el, ștergându-se cu mâinile la ochi, bulversat de somn, clătinându-se supărat că a fost trezit, să intervină cu o capacitate maximă de concentrare pentru a salva pacientul pentru care timpul este vital”.

Barbu nu uită de salarizarea unor astfel de medici: „Aaa, să nu uităm, salarizarea, salarizarea să fie făcută identic (sau ceva mai motivant) cu salarizarea acelor medici care pe timpul gărzii nu au timp să bea un pahar cu apă, având multe cazuri grave. Eventual, dacă ei insistă, să li se dea și spor pentru burnout. (...) Ne mai întrebăm de ce avem un sistem atât de viciat și criminal pe alocuri, mai cu seama în spitalele de provincie?”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.