Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O fostă membră a URSS vrea să-i ia locul Marii Britanii în UE

UE Uniunea europeana

Georgia, candidată la aderare în Uniunea Europeană (UE), "este gata să ia locul" celor care vor să părăsească UE, a declarat miercuri preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, cu câteva săptămâni înainte de data prevăzută pentru Brexit, informează AFP.

"Georgia încarnează azi un paradox", pentru că vrea "să adere la UE într-un moment în care alţii aspiră să iasă din ea", a spus Zurabişvili, invitată la "Întâlnirea oamenilor de afaceri din Franţa" (REF), organizată de Medef (reţea a întreprinzătorilor francezi). "De altfel, suntem gata să luăm locul" (celor care ies din UE), a glumit şefa statului georgian, în faţa unui auditoriu format din oameni de afaceri dar şi din responsabili politici europeni, printre care secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay.

Citește și: Traian Berbeceanu iese la rampă: ‘Ciudată tăcerea DIICOT-ului’

Potrivit lui Salome Zurabişvili, "80% din populaţia georgiană susţine, de aproape 15 ani şi fără discontinuitate, aderarea la UE". "Aspiraţia europeană a Georgiei nu a fost niciodată atât de puternică", a insistat Salome Zurabişvili, făcând un omagiu vibrant UE, pe care a descris-o drept "un spaţiu al dreptului, măsurii, principiilor".

Preşedinta georgiană, aflată la conducerea acestei foste republici sovietice din Caucaz din 2018, a declarat cu toate acestea că are o abordare "realistă" în cea ce priveşte aderarea ţării sale la UE, estimând că acest proces va fi lung. "Astăzi este clar că opiniile europene nu sunt gata pentru o extindere imediată (...). Însă Georgia, pentru că vrea reuşita UE, a dat deja dovadă de răbdare", a insistat ea.

Şefa statului georgian, născută în Franţa într-o familie de emigranţi georgieni şi fostă diplomată franceză, i-a îndemnat totodată pe responsabilii europeni să facă gesturi de deschidere spre ţara sa. "Această răbdare nu poate fi statică. UE trebuie să continue să ofere georgienilor o mişcare spre mai multă Europă", a declarat Zurabişvili, aplaudată timp îndelungat de participanţi.

Georgia, devenită independentă în aprilie 1991, este una dintre puţinele foste republici sovietice care au cunoscut o tranziţie democratică reuşită. Ea beneficiază de un acces preferenţial la piaţa europeană şi este membră a Consiliului Europei din 1999.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.