Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O furtună de zăpadă îngreunează evacuarea civililor şi rebelilor din Alep - FOTO/VIDEO

O furtună de zăpadă a îngreunat miercuri evacuarea civililor şi combatanţilor care doresc să părăsească Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria, pe cale de a fi preluat complet de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, după mai mult de patru ani de lupte.

Aproximativ 30.000 de persoane au fost evacuate de joia trecută din reduta rebelă Alep pe care bombardamentele regimului au redus-o la ruine, conform unor noi cifre ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), furnizate miercuri agenţiei France Presse, conform agerpres. Toţi răniţii şi bolnavii în stare critică au fost evacuaţi, a declarat organizaţia.

Citeşte şi: Decizie radicală luată de Duterte. INTERZICE toate pariurile şi jocurile de noroc online

Nu este încă disponibilă nicio estimare exactă a numărului de persoane rămase în continuare în oraş.

În pofida unei furtuni de zăpadă, evacuările au continuat miercuri cu zeci de vehicule. Începând din 15 decembrie, când a început evacuarea de civili şi rebeli care doresc să plece din Alep, operaţiunile se desfăşoară într-un ritm neregulat din cauza problemelor logistice şi a unor incidente.

"Autobuzele nu sunt încălzite. Pasagerii, femei, copii şi persoane în vârstă, suferă de frig. Nu au nici hrană, nici apă", a avertizat Ahmad al-Dbis, şeful unei unităţi de medici şi voluntari care coordonează evacuările la Khan al-Assal, punct de primire în zona rebelă.

Acordul de evacuare a fost încheiat la 13 decembrie între rebeli şi forţele guvernamentale sub egida Rusiei şi Iranului, aliaţii regimului Assad, şi a Turciei, care sprijină rebeliunea. Sprijinul militar rus şi iranian a fost crucial pentru a inversa situaţia în favoarea regimului.

Citeşte şi: ATENTAT dejucat în Indonezia. Forţele de securitate intră în dispozitiv cu 155.000 de militari

Declanşat în martie 2011 de reprimarea demonstraţiilor paşnice pro-democraţie, conflictul sirian a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, implicând multipli beligeranţi susţinuţi de diferite puteri regionale şi internaţionale. Pierderea oraşului Alep reprezintă o înfrângere majoră pentru rebeli, care au cucerit partea de est a metropolei în 2012, şi cel mai important succes al puterii de la începutul războiului. Regimul lui Bashar al-Assad aşteaptă încheierea evacuărilor pentru a anunţa preluarea totală a oraşului.

Bilanţul total al conflictului este de peste 310.000 de morţi. De asemenea, peste jumătate din populaţie a părăsit ţara, scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.