Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O gospodărie a economisit lunar, în medie, 14,3% din venituri, anul trecut

www.agerpres.ro
bani, lei, monede, bancnotă

Economiile au reprezentat anul trecut, în medie pe o gospodărie, 420,6 lei lunar, ceea ce a însemnat 14,3% din veniturile totale, în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de 2015, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS) transmisă la solicitarea AGERPRES.

"Situația pe categoriile de gospodării analizate se prezintă astfel: gospodăriile de salariați au economisit în medie +15,1% din venituri, cele de pensionari +14,9%, cele de agricultori +9,1%, cele de lucrători pe cont propriu în activități neagricole +8,9%, în timp ce, nivelul cel mai scăzut al economiilor, de +6,4%, s-a înregistrat la gospodăriile de șomeri", se arată în document.

Conform sursei citate, analiza relației dintre veniturile și cheltuielile totale ale gospodăriilor distribuite după diferite caracteristici evidențiază existența economiilor la majoritatea gospodăriilor, indiferent de distribuție.

Citește și: Dezvăluiri de la Fondul Suveran: Câte companii profitabile va avea în portofoliu! Ce se va întâmpla cu Hidroelectrica

Excepție fac gospodăriile din categoria celor mai sărace 10% dintre gospodării și cele cu 4 și mai mulți copii, care au efectuat cheltuieli mai mari decât veniturile, înregistrând un deficit de resurse în raport cu veniturile.

"Printre gospodăriile cu cele mai mici economii (până în 10% din veniturile totale) s-au regăsit gospodăriile formate din persoane singure (+7,8%), cele din grupele

de vârstă 15-24 ani (+8,0%) și gospodăriile cu 3 copii (+6,4%). Veniturile au depășit cheltuielile cu 17% la gospodăriile încadrate în categoria celor cu nivel

de pregătire superior (+17,2%)", informează INS.

Potrivit Institutului, diferența dintre veniturile și cheltuielile gospodăriilor din mediul rural a fost, în anul 2016, de 12,1%, iar în mediul urban s-au înregistrat, în medie, economii care au reprezentat 15,5% din veniturile totale. În profil teritorial, veniturile au depășit cheltuielile în toate regiunile. Economiile înregistrate s-au situat între 9,3% din veniturile totale în regiunea Nord-Est și 19,4% în regiunea București-Ilfov.

"Pentru acoperirea cheltuielilor, o parte din gospodării au retras sume din economiile realizate în perioadele anterioare depuse la bănci și alte instituții financiare sau au apelat la împrumuturi și credite de la bănci, CAR, agenți economici și de la persoane particulare, sumele intrate cu acest titlu în bugetele gospodăriilor formând în medie 12,4 lei și respectiv 8,9 lei lunar pe gospodărie. Împreună cu sumele încasate sub formă de avans sau prin restituirea unor sume acordate altor persoane, precum și cu contravaloarea mărfurilor cumpărate și a serviciilor prestate pe credit, toate aceste fluxuri monetare intrate în bugetele gospodăriilor s-au ridicat, în medie, la 23,8 lei lunar pe o gospodărie, acoperind 0,9% din cheltuielile totale ale gospodăriilor", conform sursei citate.

INS precizează că, în anul 2016, gospodăriile de lucrători pe cont propriu au apelat în cea mai mică măsură la credite și la economii, sumele utilizate ridicându-se în medie la numai 11,7 lei (0,6% din cheltuielile totale).

"În cazul gospodăriilor de agricultori 4,6% din cheltuieli au fost acoperite din aceste surse, din care împrumuturile au reprezentat 7,6%, iar sumele retrase de la bănci din economiile anterioare 91,0%. Raportate la totalul gospodăriilor, sumele pe care o parte dintre gospodării le-au economisit, utilizându-le pentru restituirea creditelor și împrumuturilor contractate anterior, pentru a acorda împrumuturi altor gospodării sau pe care le-au depus în bănci, sunt mai mari cu 94,7 lei lunar pe o gospodărie decât cele care au intrat în bugetele gospodăriilor sub forma împrumuturilor, retragerilor de economii etc. În medie pe o gospodărie acestea din urmă au reprezentat 118,5 lei lunar, respectiv 4,0% din veniturile totale", menționează sursa citată.

La toate categoriile de gospodării analizate, suma intrărilor rezultate în urma operațiunilor de creditare la care participă gospodăriile este mai mică decât suma ieșirilor ocazionate de aceste operațiuni. Cu toate că, în medie pe ansamblul gospodăriilor, soldul acestor fluxuri este negativ (-94,67 lei lunar pe gospodărie), acesta împreună cu soldul balanței veniturilor și cheltuielilor (+325,94 lei) se concretizează în creșterea cu 231,27 lei, în medie pe o gospodărie, a soldului în numerar aflat în gospodării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.