Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O importantă grupare jihadistă a fost 'decapitată': Forțele franceze l-au ucis pe algerianul Yahya Abou El Hamame, care coordona acțiunile din Sahel

Getty Images
jihadiști

Trupele franceze care acţionează împotriva militanţilor islamişti în Mali l-au ucis joi pe şeful uneia din principalele grupări jihadiste din Sahel, algerianul Yahya Abou El Hamame, a comunicat vineri ministrul francez al apărării, Florence Parly, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Citeste si O copie a dosarul Tel Drum, în care este cercetat Liviu Dragnea, a fost trimisă Secției pentru Magistrati - Anunțul făcut de Nistor Călin

Franţa are desfăşuraţi din 2014 în jur de 4.500 de militari în Sahel în cadrul operaţiunii Barkhane împotriva grupărilor jihadiste care acţionează în regiune şi în Sahara.

Yahya Abou El Hamame, şeful 'emiratului din Sahara' al Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI), era numărul doi al alianţei jihadiste conduse de tuaregul malian Iyad Ag Ghaly, 'Grupul de sprijin al islamului şi musulmanilor' (GSIM).

Militarii francezi l-au interceptat joi pe Yahya Abou El Hamame într-un grup de vehicule care înainta spre Timbuktu, arată comunicatul, precizând că, 'în această operaţiune, la care au participat mijloace terestre şi aeriene, comandourile Barkhane au neutralizat mai mulţi terorişti'.

'Această acţiune spectaculoasă concretizează ani de căutări', a subliniat ministrul, salutând 'acţiunea forţelor franceze' împotriva 'şefului uneia din principalele grupări armate teroriste din Sahel'.

Acest anunţ vine în ziua vizitei aşteptate în Mali a premierului francez Edouard Philippe, însoţit de Florence Parly şi de ministrul de externe Jean-Yves Le Drian.

În pofida succesului intervenţiei militare franceze din 2013, care a permis recucerirea nordului statului Mali din mâinile jihadiştilor, zone întregi din ţară scapă controlului forţelor maliene şi străine vizate în continuare de atacuri. Violenţele s-au extins treptat din nord spre centrul şi sudul ţării, iar mai recent în Niger şi Burkina Faso, unde situaţia este considerată cea mai îngrijorătoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.