Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O lege adoptată de Parlamentul Ucrainei i-a scos din minţi pe ruşi: Proteste virulente la Moscova, liniște la București

putin-poroshenko

Legea adoptată joi de parlamentul Ucrainei care consolidează utilizarea limbii ucrainene în detrimentul limbii ruse este ''scandaloasă'', a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

''Acesta este o lege scandaloasă, nu se poate califica în alt mod'', a declarat purtătoarea de cuvânt în faţa presei pe tema acestei legi speciale care extinde cotele utilizării limbii ucrainene în mass-media audiovizuale şi complică începutul mandatului noului preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski.

Citește și: Vești importante pentru șoferi! Modificări importante pentru cei care au permis de conducere categoria B

''Avem de-a face cu o decizie care nu face decât să exacerbeze divizarea societăţii ucrainene şi să îndepărteze perspectiva unei soluţionări a crizei ucrainene'', a adăugat Maria Zaharova, criticând un text, care în opinia ei, nu respectă Constituţia Ucrainei şi ''anumite standarde internaţionale''.

Ucraina, odată parte a imperiului rus, apoi a URSS, a suferit decenii de restricţii sau chiar de interzicere completă a utilizării publice a limbii ucrainene. Cu o populaţie de aproape 45 de milioane de locuitori, Ucraina are încă o mare comunitate rusofonă, concentrată în regiunile din est şi sud.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a adoptat joi, în a doua lectură şi ultima, o lege despre funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat, care întăreşte utilizarea limbii ucrainene, riscând să producă convulsii în rândul populaţiei rusofone din ţară într-un moment în care noul preşedinte ales Volodimir Zelenski a spus că vrea să-i întindă mâna, notează AFP şi Rbc.ua.

Citește și: Lovitură pentru șeful Aeroportului Otopeni! Ministrul Transporturilor i-a dat lovitura de grație

În total 278 de deputaţi, dintr-un minim necesar de 226, au votat pentru acest text care lărgeşte cotele de utilizare a limbii ucrainene în media audiovizuale şi face utilizarea sa mai strictă în cadru oficial.

Documentul stipulează supremaţia limbii ucrainene în sfera serviciilor, inclusiv în sectorul privat, introduce certificate de stăpânire a limbii ucrainene pentru funcţionari până la preşedinte, precum şi amenzi pentru încălcarea dispoziţiilor noii legi.

Acest text nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat şi religios.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.