Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă lege incriminează foarte dur consumul de droguri: pedepse doar cu executare. Se introduc circumstanțe agravante

InquamFOTO/Octav Ganea
parlament vot

Senatorul Robert Cazanciuc, fostul ministru al Justiției, și deputata PSD Diana Tușa sunt inițiatorii unei legi care propune pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru furnizarea de substanțe psihoactive, cu consecința decesului unei persoane. Proiectul prevede, de asemenea, sancțiuni sporite pentru operațiuni ilegale cu astfel de substanțe, îndemnul la consum sau finanțarea traficului și consumului de droguri. Legea, trecută de Senat, stă de mai bine de 4 luni ”în sertar” la Camera Deputaților, asta în timp ce în România fenomenul drogurilor a luat o amploare tot mai mare.

Se instituie circumstanțe agravante pentru furnizarea de droguri minorilor și pentru facilitarea consumului în diverse locații. Proprietarii, chiriașii sau administratorii de clădiri folosite pentru consumul de droguri riscă până la 5 ani de închisoare. De asemenea, propunerea prevede majorarea cu o treime a pedepselor în cazul traficanților care operează în locuri sensibile, precum spitale, școli sau penitenciare. Legea mai propune interzicerea amânării aplicării pedepselor pentru conducerea sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive. Camera Deputaților are în discuție o astfel de lege care vizează reformarea și intensificarea măsurilor împotriva traficului și consumului de droguri, inclusiv prin introducerea de noi infracțiuni și majorarea pedepselor existente în legislația penală, informează Jurnalul.

Doar pedepse cu executare

Concret, proiectul de lege în discuție introduce reglementarea potrivit căreia „nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei în cazul infracțiunilor prevăzute de articolele 335 și 336 din Codul penal”. Este vorba despre infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, respectiv despre infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise.

Proiectul vizează inclusiv modificarea articolului 336 Cod penal, în sensul că „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 grame per litru alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi” și că „cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere”.

Ani grei de închisoare

Potrivit propunerii, persoanele care desfășoară operațiuni cu astfel de produse fără autorizație ar urma să fie pedepsite cu închisoarea între 2 și 7 ani. Dacă aceste operațiuni conduc la decesul victimei, pedeapsa ar fi între 15 și 25 de ani de închisoare, cu interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, se propune introducerea a cinci articole noi în Legea 194/2011, care să reglementeze pedepsirea furnizării locațiilor pentru consumul ilegal de produse psihoactive, administrarea sau remiterea fără rețetă a acestor produse, îndemnul la consum ilegal și finanțarea infracțiunilor în acest domeniu. Propunerea include și circumstanțe agravante, cum ar fi consumul ilegal în școli, spitale, închisori sau la evenimente culturale, precum și implicarea minorilor în săvârșirea acestor infracțiuni.

De asemenea, se consideră circumstanțe agravante și situațiile în care produsele psihoactive sunt amestecate cu alte substanțe periculoase pentru viață și integritatea persoanelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.