Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O lucrare antisemită stârneşte polemici la expoziţia de artă contemporană Documenta

germania

Ambasada Israelului şi asociaţiile care îi reprezintă pe evreii din Germania le-au cerut luni organizatorilor expoziţiei de artă contemporană Documenta, care a fost inaugurată sâmbătă în oraşul german Kassel, să retragă din programul evenimentului o operă de artă considerată antisemită, informează AFP.

Anunţul de luni reprezintă o nouă lovitură dură pe care o primeşte acest eveniment important din universul creaţiei contemporane, organizat o dată la cinci ani şi care s-a confruntat deja în ultimele luni cu mai multe acuzaţii de antisemitism, potrivit Agerpres.ro.

În cadrul ediţiei ce a fost inaugurată sâmbătă, o operă de artă prezintă un soldat cu un cap de porc, purtând steaua lui David şi inscripţia "Mossad" pe casca lui militară.

Mai poate fi văzută şi o lucrare ce prezintă un bărbat cu dinţi lungi, păr ondulat, o pălărie cu inscripţia nazistă SS şi o ţigară în colţul gurii, reamintind astfel de caricaturile antisemite ale evreilor ultraortodocşi.

Opera "prezintă în mod clar motive antisemite", a reacţionat pe Twitter directorul Centrului Anne Frank, Meron Mendel, care este şi profesor la Universitatea din Frankfurt.

"Elementele prezente în anumite opere reamintesc de propaganda lui Goebbels difuzată în cel mai întunecat moment al istoriei germane" şi "trebuie să fie imediat retrase din expoziţie", a cerut într-un comunicat Ambasada Israelului de la Berlin, ai cărei reprezentanţi s-au declarat "dezgustaţi" de astfel de reprezentări artistice.

"Libertatea artei se opreşte acolo unde începe mizantropia", a denunţat la rândul lui Josef Schuster, preşedintele Consiliului evreilor din Germania. "Organizatorii Documenta trebuie să tragă concluziile necesare", a adăugat el.

Ministrul german al Culturii, Claudia Roth, a considerat, de asemenea, că lupta împotriva antisemitismului şi cea împotriva rasismului "sunt la rândul lor nişte limite ale libertăţii artistice".

Cererile privind retragerea acelor lucrări intervin în contextul în care renumita expoziţie de artă contemporană a stârnit deja polemici: colectivul palestinian The Question of Funding, foarte critic faţă de ocupaţia israeliană, a fost acuzat că este asociat cu Mişcarea pentru boicot, retragerea investiţiilor şi impunerea de sancţiuni (BDS), care promovează ideea unui boicot generalizat împotriva statului Israel din cauza ocupaţiei din Teritoriile palestiniene.

BDS a fost catalogat drept o organizaţie "antisemită" de Parlamentul german în 2019 şi nu are dreptul să primească finanţări din bani publici. Or, aproximativ jumătate din bugetul Documenta - 42 de milioane de dolari - provine din bugetul federal al Germaniei.

Luna trecută, mai mulţi vandali au pătruns în spaţiul în care operele artiştilor palestinieni sunt expuse şi au scris pe pereţi, cu graffiti, mesaje de ameninţare.

Documenta este astăzi un eveniment major în universul artei contemporane, alături de Bienala de la Veneţia. Timp de 100 de zile, opere create de peste 1.500 de artişti urmează să atragă în oraşul german Kassel cel puţin 1 milion de vizitatori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.