Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O majorare de dobândă din partea BCE în 2022 este 'puţin probabilă', spune Christine Lagarde

lagarde

Este puţin probabil ca Banca Centrală Europeană să majoreze dobânda de referinţă anul următor atâta timp cât inflaţia rămâne una scăzută, a declarat miercuri preşedintele BCE, Christine Lagarde, informează Reuters.

De asemenea, Christine Lagarde i-a contrazis pe participanţii de pe piaţă care mizează pe o majorare a costului creditului din parte BCE încă din luna octombrie 2022, potrivit Agerpres.

"În orientarea viitoare a politicii noastre monetare am articulat în mod clar că sunt trei condiţii care trebuie să fie îndeplinite înainte ca dobânzile să înceapă să crească. În pofida creşterii actuale a inflaţiei, perspectiva pe termen mediu privind inflaţia rămâne una limitată, astfel că este puţin probabil cele trei condiţii să fie îndeplinite anul următor", a spus Christine Lagarde la un eveniment organizat la Lisabona.

Aceste comentarii au fost făcute după ce săptămâna trecută Lagarde nu a reuşit să modifice aşteptările pieţelor astfel că pentru scurt timp investitorii au pariat chiar şi pe două majorări de dobândă în cursul anului următor, pentru ca ulterior să îşi reducă anticipările la o singură majorare a costului creditului în luna octombrie 2022.

De asemenea, Lagarde a vorbit şi despre recenta creştere a randamentelor la obligaţiunile guvernamentale avertizând că BCE va continua să utilizeze achiziţiile de active pentru a menţine costul împrumuturilor la un nivel redus. "O înăsprire nejustificată a condiţiilor financiare nu este de dorit într-un moment în care puterea de cumpărare este afectată deja de creşterea facturilor la energie şi carburanţi şi ar reprezenta un obstacol nejustificat pentru revenire", a spus Lagarde.

În ultima vreme, BCE şi investitorii au avut opinii diferite cu privire la posibila direcţie viitoare a inflaţiei, cel mai important indicator care ghidează politica monetar a BCE. În timp ce BCE se aşteaptă ca ritmul de creştere a preţurilor să se reducă de la un nivel de 4% înregistrat în prezent până sub ţinta de 2% avută în vedere de gardienii euro, investitorii mizează pe faptul că presiunile mai durabile asupra preţurilor vor obliga BCE să înăsprească politica monetară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.