Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O maladie misterioasă ucide coralii din Thailanda. Ce spun oamenii de știință

Afluent
corali

O maladie misterioasă distruge coralii din Golful Thailandei, reprezentând o veritabilă enigmă pentru oamenii de ştiinţă rămaşi fără soluţii şi, totodată, o ameninţare pentru economia locală, informează AFP.

"Nu am văzut niciodată aşa ceva în trecut", a declarat specialista în oceanologie Lalita Putchim, după o scufundare în apele din largul insulei Samae San, aflată la sud-est de Bangkok.

Mari pete galbene acoperă porţiuni din recifele de corali, victime ale unei bacterii ucigaşe care, până acum, scutise acest colţ de lume extrem de apreciat de pasionaţii de scufundări marine, potrivit Agerpres.

Răspândirea acestei boli, denumită "maladia dungilor galbene", reperată în provincia Chonburi din sud-estul ţării pentru prima dată în 2021, le-a reamintit experţilor thailandezi de fragilitatea biodiversităţii marine a ţării lor, expusă la dereglările climatice.

În această regiune turistică, între insulele Samae şi Pattaya, oamenii de ştiinţă au găsit urmele unor corali morţi într-o zonă de peste 2 kilometri pătraţi, a explicat Lalita Putchim, care lucrează pentru Departamentul de resurse marine şi costiere, aflat sub autoritatea Ministerului pentru Resurse Naturale şi al Mediului.

Răspândirea fulgerătoare a bolii îi îngrijorează cu atât mai mult pe cercetători cu cât niciun tratament nu este deocamdată cunoscut pentru a elimina acea bacterie, observată pentru prima dată în Florida în anii 1990.

Rămân fără răspuns şi alte întrebări despre sosirea în Thailanda a maladiei, care ar putea fi asociată cu pescuitul excesiv, poluarea şi încălzirea apei marine, care fragilizează structura coralilor, potrivit experţilor în domeniu.

Apărătorii mediului şi-au organizat riposta pe teren, prin scufundări realizate pentru a repera şi a colecta corali bolnavi, precum şi în laboratoare, unde oamenii de ştiinţă încearcă să descifreze misterele acestei bacterii.

"Până acum, nu cunoaştem decât numele bacteriei care provoacă maladia", a recunoscut Sarawut Siriwong, cercetător specializat în medii acvatice la Universitatea Boraphat din provincia Chanthaburi.

Trebuie accentuată protejarea recifelor de corali, prin limitarea evacuării de ape uzate în mare sau prin descurajarea vizitatorilor de a atinge coralii, a adăugat specialistul thailandez.

Scafandri voluntari

Însă experţii se lovesc de o barieră financiară şi umană, care restrânge cercetările şi care împiedică orice operaţiune de anvergură pentru a limita răspândirea bacteriei.

Autorităţile thailandeze ar putea decide să aloce fonduri speciale în 2023, a explicat Athapol Charoenshunsha, directorul general al Departamentului pentru resurse marine şi costiere.

"Este un subiect foarte important. E pentru prima dată când Thailanda se confruntă cu această maladie, deci trebuie să fim foarte prudenţi", a precizat el.

Până atunci, cercetătorii thailandezi au făcut apel la scafandri voluntari pentru a-i ajuta să repereze recifele distruse.

"Am început să ajut... după ce am văzut culoarea anormală a coralului", a declarat Thanapon Chaivanichakul, în vârstă de 38 de ani, un director de companie venit din Bangkok, devenit unul dintre cei patru voluntari care îi ajută deocamdată pe cercetători, făcând fotografii cu flora şi fauna subacvatice.

O întreagă regiune este afectată de distrugerea preţioşilor corali, unul dintre atuurile care îi atrag pe turiştii thailandezi şi pe cei străini aflaţi în căutarea unor peisaje idilice şi a unor ape turcoaz, care contribuie la dezvoltarea economiei locale.

"E ca şi cum propria casă ar fi distrusă", a declarat Choopan Sudjai, proprietarul unei bărci pentru turişti, care propune tururi ghidate pe insula Samae San.

Acest thailandez de 55 de ani ţine la curent comunitatea din care face parte în legătură cu cele mai noi veşti despre evoluţia bolii coralilor.

"Toată lumea este mai atentă acum când iese pe mare. Dar, ţinând cont că aceşti corali sunt infectaţi şi că ei vor fi distruşi, ce vom face peste cinci ani?", a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.