Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O manifestaţie într-un oraş ocupat de ruşi a fost reprimată - Aproape trei mii de civili, evacuaţi din Lugansk

The Globe and Mail
Alep - evacuare

O manifestaţie a civililor din Energodar, oraş în sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse, a fost dispersată sâmbătă cu tiruri de mortiere şi grenade asurzitoare, care au făcut patru răniţi, a anunţat sâmbătă o responsabilă ucraineană însărcinată cu drepturile omului pe lângă parlamentul de la Kiev, Liudmila Denisova, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Astăzi (sâmbătă - n.r.) la Energodar, locuitorii oraşului s-au reunit din nou pentru o manifestaţie în sprijinul Ucrainei şi au cântat imnul naţional. Ocupaţii au recurs la grenade asurzitoare şi au deschis focul de mortiere asupra locuitorilor, patru persoane suferind arsuri grave", a declarat Denisova.

Înregistrări video difuzate pe internet arătau persoane care se pregăteau să fugă dintr-o piaţă din Energodar, în mijlocul exploziilor grenadelor asurzitoare şi a vălătucilor de fum alb.

"Mai mulţi manifestanţi au fost băgaţi cu forţa în dube ale poliţiei şi duşi într-un loc necunoscut", a adăugat Denisova, care a acuzat trupele ruse că "terorizează populaţia" după capturarea oraşului.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina, se află pe teritoriul Energodar, oraş cucerit la începutul lui martie de trupele ruse, iar luptele din jurul centralei, care a fost lovită în timpul bombardamentelor, au produs îngrijorare.

Din Lugansk au fost evacuaţi 2.700 de civili

Autorităţile ucrainene au evacuat sâmbătă 2.700 de civili din regiunea Lugansk (estul Ucrainei), controlată parţial de armata rusă şi de forţele separatiste, potrivit unor surse regionale, citate de EFE.

 

Serhii Haidai, preşedintele administraţiei "oblastului", a declarat că evacuarea s-a produs "sub focul armatei ruse". Haidai a postat pe contul său de Facebook şi fotografii de la operaţiunea de evacuare.

Din cei 2.700 de evacuaţi, circa 1.800 provin din oraşul Licisansk şi împrejurimi, câteva sute au plecat din Severodoneţk şi grupuri mai mici din alte localităţi din zonă, a explicat el.

Haidai a mai informat că în această sâmbătă a fost posibilă furnizarea "mai multor tone de ajutor umanitar", printre care alimente, medicamente şi produse de igienă, populaţiei care a decis să rămână în regiune, unde se înregistrează numeroase lupte.

El a adăugat că operaţiunile de evacuare nu se vor încheia sâmbătă şi că în fiecare dimineaţă vor exista autobuze care să-i preia pe locuitorii care vor să părăsească zona şi să aştepte sfârşitul confruntărilor într-o altă zonă mai sigură.

De altfel, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat sâmbătă dimineaţa că pe tot parcursul zilei autorităţile ucrainene sperau să poată deschidă în total şapte coridoare umanitare, două dintre ele pentru a permite evacuarea civililor din Mariupol şi Berdiansk, la ţărmul Mării Azov, cu destinaţia Zaporojie. Vereşciuk a adăugat că alte cinci coridoare umanitare aveau ca obiectiv evacuarea locuitorilor din Rubijne, Nişnie, Severodoneţk, Poapsna şi Lisiceansk, în regiunea Lugansk, cu destinaţia Bajmut, din regiunea Doneţk.

Rusia îşi intensifică atacurile în estul Ucrainei

Armata rusă îşi concentrează atacurile asupra regiunilor estice ale Ucrainei, transmite dpa, care citează surse ucrainene.

 

Au avut loc bombardamente în oraşele Mariupol, Harkov şi Cernigău, a anunţat sâmbătă, la televiziunea ucraineană, consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici. Au fost lovite situri ale industriei de armament şi zone rezidenţiale. Agenţia dpa precizează că această informaţie nu a putut fi verificată independent şi menţionează că Rusia neagă că ar ataca ţinte civile.

Duşmanul încearcă să transforme Cernigăul într-un al doilea Mariupol, a spus Arestovici. Oraşul-port Mariupol a fost practic distrus în ultimele săptămâni, în timp ce în Cernigău încă se mai poate ajunge pe cale terestră, notează dpa. "Locuitorii pot părăsi oraşul", spune Arestovici, care se aşteaptă ca luptele grele să continue în estul Ucrainei.

În schimb, militarii ruşi au fost respinşi către graniţa de stat în nord şi nord-est, potrivit lui Arestovici, care a afirmat că trupele ucrainene au recucerit peste 30 de sate din jurul Kievului.

Lider militar din vestul Ucrainei: Mii de ucraineni s-au întors acasă din străinătate

În pofida războiului, mii de ucraineni se întorc acasă din străinătate: doar în zona oraşului Lvov, din vestul Ucrainei, 19.000 de oameni au trecut frontiera în ultimele 24 de ore, a anunţat sâmbătă pe Facebook liderul militar local Maksim Koziţki, citat de dpa.

Aceasta înseamnă că mai mulţi ucraineni au intrat în ţară, faţă de cei 14.000 care au plecat.

De la începutul invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie, 556.000 de oameni au reintrat în ţară, potrivit lui Koziţki. Peste 1,3 milioane de ucraineni au fugit din ţară prin regiunea Lvov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.