Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O mare țeapă lovește lumea cripto din România: prejudiciu de aproximativ 5 milioane de dolari

Kriptomat
criptomonede

Trei inculpaţi au fost arestaţi preventiv, iar zece au fost puşi sub control judiciar în dosarul de înşelăciune cu criptomonede în care procurorii au stabilit un prejudiciu de aproximativ 5 milioane USD, informează Agerpres.

Conform unor comunicate transmise, joi, de DIICOT şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, în această speţă se fac cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, fals informatic, înşelăciune şi evaziune fiscală.

Cum au acționat?

"În cauză s-a reţinut faptul că grupul infracţional organizat a acţionat pe trei paliere, fiind constituit din persoane cu roluri bine definite, la aceasta aderând ulterior şi alţi membri. Membrii situaţi pe primul palier aveau rolul de a lua legătura cu potenţialii clienţi, care îşi manifestau intenţia de a investi sume de bani în criptomonedă, cât şi rolul de a îi consilia în deschiderea unui cont pe o platformă de exchange de criptomonede, unde efectuau cumpărări de monedă electronică pe numele lor, în măsura în care aceştia nu aveau cunoştinţele necesare, transferându-i apoi în contul deţinut, în alt exchange, de către liderul grupului şi care era utilizat de acesta cu suportul membrilor grupului pentru colectarea de fonduri", arată anchetatorii.

Al doilea palier a acţionat, după efectuarea de către persoanele vătămate a primei investiţii, în scopul de a le determina să îşi suplimenteze fondurile.

"Astfel, acestora le erau create, de obicei la telefon, sentimente de euforie, prin falsa reprezentare a profesionalismului lor în activităţile de trading întreprinse, activităţi care, în realitate, generau pierderi. În fapt, criptomonedele transferate de părţile vătămate erau convertite de membrii grupului infracţional organizat în dolari, mare parte din aceste sume fiind cheltuite în interes personal, fie utilizate pentru efectuarea, pe sistem piramidal, a unor plăţi parţiale către clienţi mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor", spun sursele citate.

De asemenea, pe al treilea palier a activat liderul grupului, administrator al persoanei juridice, care lua majoritatea deciziilor legate de plăţi, alături de asociatul unic al societăţii şi un alt membru, ce deţinea contul utilizat pentru colectarea de fonduri.

Valoarea prejudiciului produs este în valoare de peste 4,71 milioane USD.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Alba-Iulia, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Piteşti, Suceava, Târgu-Mureş, Timişoara, Oradea şi serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Olt, Hunedoara, Sibiu, Satu-Mare, Călăraşi, Ialomiţa, Olt, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Mehedinţi, Brăila, Vrancea, Neamţ, Harghita, Maramureş, Sălaj, Covasna, Botoşani, Arad, Caraş-Severin, Vâlcea şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile "Matei Basarab" Ploieşti şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.