Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O misiune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa se va deplasa vineri în Armenia, anunţă şefa diplomaţiei franceze

Belarus Feed
OSCE

O misiune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa se va deplasa vineri în Armenia, pentru a evalua situaţia umanitară din această ţară şi a relansa negocierile dintre Erevan şi Azerbaidjan, a anunţat miercuri şefa diplomaţiei franceze, informează AFP.

Misiunea OSCE "va fi la faţa locului vineri şi va permite să se constate situaţia şi nevoile umanitare", a declarat Catherine Colonna în faţa senatorilor francezi.

Misiunea va viza de asemenea "relansarea procesului de negocieri şi de delimitare a frontierei" între cele două foste republici sovietice din Caucaz, potrivit şefei diplomaţiei franceze, potrivit Agerpres.

"Franţa este pe deplin solidară cu Armenia în faţa încălcărilor suveranităţii sale, pentru stabilizarea situaţiei, pentru ca ea să-şi recapete integritatea teritorială şi pentru a acompania reluarea negocierilor", a susţinut Catherine Colonna.

Ea a amintit că o misiune europeană de observare ar urma de asemenea să fie desfăşurată de-a lungul frontierei armene.

Desfăşurarea acestor misiuni survine în urma negocierilor din 6 octombrie de la Praga între premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele azer Ilham Aliev, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Armenia, aliată a Rusiei, şi Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, au purtat două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, o enclavă cu majoritate armeană.

Cel mai recent război, din toamna lui 2020, s-a soldat cu circa 6500 de morţi şi s-a încheiat cu un armistiţiu mediat de Moscova, care a desfăşurat la faţa locului un contingent de soldaţi pentru "menţinerea păcii".

Însă în ultimele luni, UE şi SUA au luat iniţiativa în negocieri, pentru a media un tratat de pace, în timp ce Rusia este acaparată de intervenţia ei în Ucraina.

În pofida acestor tentative de mediere, situaţia rămâne instabilă. În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în noi confruntări la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan, generând temeri privind un nou război de amploare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.