Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moschee cu traseu-fulger în Guvern. Relația Ponta - Turcia

moschee

Într-o singură zi, oficialitatile române au reușit să 'analizeze' o solicitare a Turciei și să gaseasca un teren de 11.000 de metri pătrați, în valoare de aproape 4 milioane de euro, care să fie acordat gratuit pentru construirea celei mai mari moschei dintr-o capitala a Europei. Cu o lună în urmă, Premierul Victor Ponta a facut o vizită neanunțată la Istanbul. La aproape o lună după, Victor Ponta a mers să se opereze într-o clinica din Turcia.

Premierul Victor Ponta face in 23 aprilie o vizită la Istanbul, vizita despre care nici Guvernul Romaniei si nici Premierul nu au facut un anunt oficial. Vizita nu a aparut pe site-ul Guvernului, nefiind prezentate imagini de la acest eveniment. Ponta nu a oferit informaţii nici pe Facebook sau Twitter. În schimb, oficialii turci au postat fotografii de la acest mare eveniment pentru Turcia, în care premierul român apare alături de preşedintele turc, potrivit Gandul.

Peste o luna de zile, in 25 mai, Ambasada Turciei in Romania cere un teren gratuit pentru o moschee. In aceeasi zi, cererea este inregistrata de Guvern, trimisa de la SGG la RAAPPS, RAAPPS face o “analiza”, gaseste un teren in Capitala de 11.295 de metri patrati si in valoare de 17.212.608,63 lei (aproape 4 milioane de euro) si retrimite SGG-ului propunerea de atribuire in folosinta a acestui teren catre comunitatea musulmanilor, potrivit notei de fundamentare a Hotararii de Guvern.

Dupa doua zile, in 27 mai, Guvernul adopta in sedinta Hotărârea nr. 372/2015 prin care terenul este dat in folosinta gratuita, pentru o perioada de 49 de ani, Muftiatul Cultului Musulman din România. Pe acest teren se va edifica un 'ansamblu de constructii', proprietate private a Muftiatului. Predarea-preluarea imobilului se va face in doua luni de zile. Daca in trei ani de zile nu se construieste moscheea, mai spune Guvernul, Muftiatului i se ia dreptul de folosinta gratuita a terenului.

Hotararea este semnata de Victor Ponta si contrasemnata de Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, Şeful Cancelariei Primului-Ministru, Vlad Ştefan Stoica, p. Secretarul de stat pentru culte, Irinel Florinel Frunză si Ministrul finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici.

Cladirea care va fi construita este descrisa de Guvern ca fiind 'de interes public'.

Premierul Victor Ponta se interneaza in 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde a mers direct de la Baku, acolo unde participase la deschiderea Jocurilor Olimpice. O zi mai târziu Premierul a fost operat la genunchiul stâng.

Moscheea in Bucuresti, musulmanii in Constanta

„Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană. Faptul că terenul ne-a fost atribuit nouă, comunităţii musulmane, de către Guvern, vorbeşte de la sine despre respectul şi înţelegerea etnică din România“, a afirmat muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor, dupa decizia Guvernului.

Potrivit recensamantul oficial din 2011, in Romania sunt 27.698 turci si 20.282 tatari. Dintre acestia, marea majoritate se afla in Constanta (20.826 turci si 19.601 tatari), in timp ce in Bucuresti sunt 2315 turci si 417 tatari.

Potrivit Muftiatul Cultului Musulman din Romania, in România existã peste 50 de comunitãţi musulmane şi 20 de filii rãspândite în judeţele Constanţa (63 comunitãţi), Tulcea (4) si câte o comunitate în judeţele Brãila, Galaţi şi municipiul Bucureşti. Credincioşii musulmani din Romania sunt în numãr de circa 70 000, dintre care 85 % trãiesc în judeţul Constanţa, 12 % in judeţul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane ca : Bucureşti, Brãila, Galaţi, Cãlãraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc.

Citeste si:

Basescu starneste un nou scandal despre moscheea din Bucuresti

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.