Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O mulţime de manifestanţi antirasişti s-a adunat în centrul Washingtonului

captură TV
Washington proteste sua

O mulţime de manifestanţi antirasişti s-a adunat, între speranţă şi dezamăgire, în centrul Washingtonului, pentru a cere sfârşitul violenţelor poliţiei împotriva minorităţii de culoare, după o serie de incidente care au redeschis răni rasiale în America, relatează AFP, potrivit news.ro.

La exact 57 de ani de la emblematicul discurs alliderului luptei pentru drepturi civice Martin Luther King, "I have a dream", zeci de mii de oameni au mărşăluit vineri, din nou, în capitala federală, pentru a cere reforme profunde.

Nepoata sa Yolanda King, în vârstă de 12 ani, a luat microfonul pentru a cere ”egalitate reală”. ”Noi suntem generaţia care va destructura rasismul sistematic o dată pentru totdeauna”, a spus ea ferm.

Intitulată ”Ia-ţi genunchiul de pe gâtul meu”, mottoul manifestaţiei trimite la moartea lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani asfixiat de un poliţist alb la 25 mai, la Minneapolis, al cărui calvar a declanţat o mişcare de protest fără precedent de decenii în Statele Unite.

Citește și: Cozmin Gușă – jocul și mizele reale ale moțiunii: PNL și PSD vor forma, după alegeri, un Guvern de criză

”Copleşit” de emoţie, fratele său Philonise le-a mulţumit manifestanţilor pentru mobilizare. ”Mi-ar plăcea atât de mult ca George să fie aici pentru a vă vedea”, a declarat el în lacrimi, după care a adăugat, la rândul său optimist, ”schimbarea este pe cale, pentru că noi ocerem”.

”DOUĂ SISTEME”

Însă alţii şi-au lăsat să le transpară amărăciunea. ”Suntem obosiţi de promisiuni neţinute”, a declarat unul dintre organizatori, reverendul Al Sharpton, în faţa memorialului ridicat în onoarea preşedintelui Abraham Lincoln, care a abolit sclavia în urmă cu un secol şi jumătate.

În mulţime, foarte diversă, Don Carlisle, un afroamerican de cincizeci de ani, şi-a exprimat frustrarea. ”Aşteptăm egalitatea de 300 de ani”, a declarat el pentru AFP. ”Tehnic, noi am construit această ţară şi suntem trataţi în continuare în mod nedrept”.

Tatăl lui Jacob Blake, grav rănit duminică, la Kenosha, în nordul ţării, a cerut să se scandeze ”dacă nu e dreptate nu e pace”, în contextul în care poliţistul alb care i-a tras mai multe gloanţe în spate fiului său nu a fost încă arestat şi nici inculpat.

Ultimul lucru care indignează, potrivit rudelor sale, este faptul că acest tânăr în vârstă de 29 de ani, care nu mai poate merge, a rămas legat cu cătuşe de patul din spital până vineri. ”Există două sisteme judiciare în Statele Unite, unul pentru albi, şi unul pentru negri”, şi-a exprimat indignarea Jacob Blake Sr.

Această dramă a antrenat manifestaţii, pătate de violenţe, timp de trei nopţi la Kenosha, unde două persoane au fost ucise prin împuşcare de un minor în vârstă de 17 ani, înarmat cu o puşcă de asalt, care s-a alăturrat unor miliţii menite săapere magazine locale.

Cazul lui Jacob Blake a declanţat o mişcare de protest fără precedent în lumea sportului. În urma deciziei mai multor jucători de baschet de la Milwaukee Bucks de a boicota un meci, NBA a fost nevită să amâne mai multe meciuri, miercuri şi joi. Însă competiţiile se reiau sâmbătă.

”GLOANŢE TRASE”

Oratorii i-au salutat pe alteţi şi au deplâns, în schimb, discursul preşedintelui Donald Trump care, de mai multe săptămâni, insistă asupra violenţelor comise în marja manifestaţiilor, fără să spună un cuvânt despre fondul revendicărilor afroamericanilor.

Aflat în campanie în vederea realegerii, el pozează în apărătorul ”legii şi ordinii” în faţa rivalului său democrat Joe Biden, pe care-l acuză că vrea să predea Statele Unite ”anarhiştilor” şi ”răzvrătiţilor”.

”Toate familiile au denunţat jafurile, dar noi nu v-am auzit denunţând gloanţele reale”, i-a replicat reverendul Sharpton.

”Noi nu suntem în siguranţă azi cu el la putere”, a denunţat Tracy Williams, o femeie militar în retragere de culoare care a venit să manifesteze cu familia.

Într-o linie la fel de politică, mai mulţi vorbitori i-au înemnat pe manifestanţi să voteze în masă la 3 noiembrie.

”Trebuie să mărşăluim la urne, pentru a apăra libertăţile pentru care generaţiile precedente au luptat din greu”, a declarat fiul lui Martin Luther King, care avea zece ani când tatăl său a fost asasinat.

Iar partenera de cursă a lui Joe Biden, Kamala Harris, prima femeie de culoare care candidează la vicepreşedinţia Statelor Unite, s-a adresat printr-un mesaj video manifestanţilor. ”Avem o ocazie să marcăm Istoria, aici şi acum”, a subliniat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.