Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O navă care transportă ajutoare umanitare către Gaza s-a oprit la Malmo, în plin Eurovision

news.ro

O navă aparţinând ONG-ului Ship to Gaza care transportă ajutoare umanitare către Gaza este ancorată în portul Malmo din Suedia de miercuri, cu o zi înainte ca Israelul să intre în concursul Eurovision din acest oraş, a constatat un jurnalist AFP, citat de news.ro.

Această a 68-a ediţie a concursului anual de muzică, a cărui finală are loc sâmbătă, este marcată de manifestaţii împotriva războiului din Gaza într-un oraş în care locuieşte majoritatea populaţiei de origine palestiniană din regatul scandinav.

Miercuri după-amiază, vasul, a cărui destinaţie finală este enclava palestiniană, a făcut o oprire la Malmo pentru a-şi arăta solidaritatea cu cei aproximativ 30.000 de manifestanţi aşteptaţi joi pentru a protesta împotriva participării Israelului.

La bord se aflau provizii umanitare pe care organizaţia Ship to Gaza speră să le livreze populaţiei din Gaza.

Sub o prezenţă puternică a poliţiei în civil, aproximativ 400 de persoane s-au adunat pentru a întâmpina nava, într-o atmosferă foarte familială, potrivit jurnalistului AFP.

"Sunt bineveniţi pentru că vor naviga spre Gaza şi sunt solidari cu poporul palestinian care suferă din cauza ocupaţiei şi genocidului din Gaza", a declarat Yomn Kadoura, purtător de cuvânt al unei campanii împotriva participării israeliene la Eurovision.

Jeannette Escanilla, preşedinta organizaţiei Ship to Gaza Sweden, a declarat pentru AFP că "Suedia nu a reuşit să împiedice participarea Israelului".

"Suntem aici pentru a ne arăta sprijinul şi pentru a arăta că suntem de partea palestinienilor', a subliniat ea. "Vom merge în Gaza pentru a încerca să spargem blocada".

Unii membri ai comunităţii evreieşti plănuiesc să părăsească Malmo în weekend.

Ofiţeri de poliţie au călătorit din toată Suedia, precum şi din Danemarca şi Norvegia, pentru a întări forţele locale şi a asigura securitatea în jurul evenimentului.

Armata israeliană a efectuat miercuri atacuri aeriene mortale şi operaţiuni "ţintite" în oraşul Rafah, la marginea sudică a Fâşiei Gaza asediate şi a ameninţat cu o ofensivă terestră majoră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.