Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă alertă în Orientul Mijlociu: tir de rachete lansate din nordul Irakului spre o bază a coaliției antijihadiste din Siria

defenseromania.ro
atac israel siria

Mai multe rachete au fost lansate duminică seara din nordul Irakului spre o bază a coaliţiei internaţionale antijihadiste din Siria, au anunţat forţele de securitate irakiene care au găsit vehiculul folosit pentru a efectua aceste tiruri, transmite luni AFP, citat de AGERPRES.

Mai multe rachete au fost lansate duminică seara din nordul Irakului spre o bază a coaliţiei internaţionale antijihadiste din Siria, au anunţat forţele de securitate irakiene care au găsit vehiculul folosit pentru a efectua aceste tiruri, transmite luni AFP.

O "operaţiune vastă de căutare şi inspecţie" a fost lansată în provincia Ninive pentru a găsi autorii tirurilor, au declarat forţele de securitate irakiene într-un comunicat.

Acesta este primul atac major împotriva trupelor coaliţiei conduse de Washington, după câteva săptămâni de calm.

În această iarnă, facţiunile armate pro-iraniene au efectuat zeci de atacuri cu rachete şi lovituri cu drone împotriva soldaţilor americani din Orientul Mijlociu.

Din provincia Ninive, în nordul Irakului, la graniţa cu Siria,"elemente în afara legii au vizat cu rachete o bază a coaliţiei internaţionale în plin teritoriu sirian, în jurul orei 21:50 (18:50 GMT)", a anunţat o celulă media a forţele de securitate irakiene într-un comunicat de presă.

Atacurile cu rachete au fost efectuate dintr-un sector aflat la nord de Mosul

Un oficial din provincia Ninive, vorbind sub protecţia anonimatului, a confirmat că atacurile cu rachete au fost efectuate dintr-un sector aflat la nord de Mosul, în districtul Zummar.

Întrebat de AFP, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane, a raportat "mai multe rachete trase din teritoriul irakian către baza Kharab al-Jir" din nord-estul Siriei, care adăposteşte forţele americane. Aceste rachete, dintre care cel puţin una a căzut în incinta bazei, au fost precedate de trimiterea unei drone aparţinând facţiunilor pro-iraniene, care a fost doborâtă.

OSDH, care deţine o reţea vastă de surse în Siria, a identificat această facţiune ca fiind "Rezistenţa islamică în Irak", o grupare ce reuneşte luptători din grupuri armate pro-iraniene. Aceeaşi care a efectuat între jumătatea lunii octombrie şi începutul lunii februarie majoritatea atacurilor împotriva soldaţilor americani din coaliţie, în Irak şi Siria.

În comunicatele sale de presă, grupul spune că acţionează în solidaritate cu palestinienii, pe fundalul războiului din Fâşia Gaza.

Un atac cu dronă din 28 ianuarie a ucis trei soldaţi americani în mijlocul deşertului iordanian, la graniţa cu Siria. Ca răzbunare pentru atacurile împotriva personalului său, Washingtonul a efectuat mai multe lovituri în Irak, dar şi în Siria, împotriva facţiunilor pro-iraniene. De la începutul lunii februarie, însă, între cele două tabere a existat un calm relativ.

SUA desfăşoară aproximativ 2.500 de soldaţi în Irak şi aproape 900 în Siria, angajaţi în coaliţia internaţională creată în 2014 pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Atacurile cu rachete de duminică seara au avut loc într-un context regional exploziv, alimentat de războiul din Fâşia Gaza şi de tensiunile dintre Israel şi Iran.

Sâmbătă devreme, o explozie la o bază militară din Irak a făcut un mort şi rănit, oficialii de securitate numind-o un "bombardament" împotriva foştilor paramilitari pro-iranieni din Hashd al-Shaabi. Comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a negat orice implicare. Chestionată de AFP, armata israeliană a refuzat orice comentariu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.