Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă armă dă fiori Ucrainei: drona Shahed-107, dezvoltată de Iran, poate identifica armament britanic și american

npr.org
drone

Iranul a dezvoltat o nouă dronă de atac pentru războiul Rusiei din Ucraina și pare destul de aproape să furnizeze Moscovei și rachete sol-sol, scrie Sky News, articolul fiind bazat pe informații obține de la persoane din domeniul securității.

Ucraina și aliații săi occidentali susțin că Teheranul a furnizat deja Moscovei drone de atac Shahed-131 și Shahed-136 - supranumite „drone sinucigașe” - care zboară spre ținte și explodează la impact.

Noua dronă dezvoltată de Iran se numește „Shahed-107” și este descrisă ca un vehicul aerian fără pilot (UAV) „exploziv și de recunoaștere”, echipat cu tehnologie pentru a căuta ținte de mare valoare pe câmpul de luptă, cum ar fi sistemele de rachete cu lansare multiplă britanice și americane utilizate de forțele ucrainene, spun sursele Sky News.

Sursa de securitate a spus că noua dronă Shahed-107 are o lungime de aproximativ 2,5 metri, cu o anvergură a aripilor de trei metri și are o autonomie de până la 1.500 km (932 mile). Vehiculul aerian fără pilot ar fi echipat cu un sistem video de transmisie în direct. Astfel de capacități de recunoaștere înseamnă că drona ar putea fi folosită pentru a identifica ținte pe linia frontului Ucrainei pentru a le atinge alte UAV-uri sau sisteme de arme.

Iranului neagă că țara sa a trimis drone sau alte arme în Rusia pentru a fi folosite în Ucraina.

„Îngrijorări uriașe” pentru Ucraina

O sursă ucraineană a spus că afirmația despre dezvoltarea unui nou tip de dronă este „probabil adevărată”. „Avem mari îngrijorări cu privire la posibilele livrări ale tipurilor menționate de drone”, a spus sursa.

Ofensiva rusă se bazează foarte mult pe dronele iraniene, modernizându-le constant. Ei încearcă să le facă mai rapide pentru a forța apărarea ucraineană să folosească sisteme de apărare aeriană mai scumpe.

Parteneriatul Iran - Rusia ar deveni și mai important odată cu livrarea de rachete balistice iraniene sol-sol, mult mai letale și mai greu de doborât decât dronele. „Din informații fiabile, se pare că Iranul și Rusia au reînnoit acordul privind armele și Rusia se așteaptă să primească, în curând, sisteme de rachete sol-sol de precizie”, a spus sursa informată de securitate, fiind vorba de rachete cu o rază de acțiune mai mare de 300 km (186 mile).

Un oficial american a fost citat în presa americană la începutul acestei luni, de asemenea, spunând că Iranul se pregătește să înceapă să furnizeze Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Sursa ucraineană a spus că transferul de rachete iraniene va ajuta Rusia să repete o campanie de teroare lansată iarna trecută împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei , care a provocat întreruperi prelungite în toată țara într-o perioadă de temperaturi înghețate.

Rachetele balistice sunt mai greu de interceptat, așa că ar forța armata ucraineană să folosească mai mult din oferta sa limitată de rachete de apărare aeriană Patriot furnizate de SUA, care au o rază limitată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.