Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă criză la orizont. Bucătăria mediteraneană se schimbă dramatic, după ce prețul 'aurului lichid' a explodat

gadgetreport.ro
Dieta mediteraneană

Italienii sunt nevoiți să reducă din alimentele de bază ale bucătăriei mediteraneene, deoarece prețurile cresc vertiginos, pe măsură ce în Grecia și Spania vânzările de ulei de măsline au scăzut dramatic.

 

O treime dintre italieni au redus consumul de ulei de măsline extravirgin din cauza creșterii galopante a prețurilor, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Piepoli citat de The Independent. Însă producătorii italieni resping afirmația, spunând că această radiografie a opiniei consumatorilor nu oferă o imagine completă și că vânzările de ulei de măsline extravirgin italian de calitate superioară sunt în creștere.

VEZI ȘI: Seceta a dus la apariția de bande organizate și specializate în furtul de 'aur lichid' din supermarketuri

Consumatorii au declarat că au redus consumul de ulei de măsline extravirgin cu cel puțin 30% sau chiar la jumătate, deoarece prețurile medii din supermarketuri au crescut de la 4,0 euro  la 9,0 euro pe sticlă, potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare independent Piepoli. Aproape jumătate dintre cei chestionați au declarat că înlocuiesc uleiul de măsline cu ulei de semințe mai ieftin.

Sondajul realizat în rândul a 500 de adulți italieni a avut o marjă de eroare de plus sau minus 4,4 puncte procentuale.

Scăderea raportată a consumului este mult mai puțin afectată decât în alte țări producătoare de ulei de măsline din Marea Mediterană, în condițiile în care doi ani de secetă au redus drastic producția în Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, și au dus la creșterea prețurilor globale.

Atât Grecia, cât și Spania au înregistrat o scădere a vânzărilor de ulei de măsline cu o treime în ultimul an, potrivit estimărilor din industrie.

Paradoxal, crește tendința de a cumpăra ulei de măsline premium

David Granieri, președintele consorțiului de cultivare a măslinelor Unaprol, care reprezintă jumătate din producția italiană, a declarat că prețurile mai mari au ajutat la clarificarea pieței, separând uleiurile de măsline extravirgine de calitate inferioară de uleiurile de măsline extravirgine premium.

În timp ce sondajul Piepoli a arătat că consumatorii cumpără mai puțin ulei de pe rafturile supermarketurilor, dl Granieri a declarat că datele din industrie indică faptul că vânzările interne de ulei de măsline extravirgin produs în Italia, care poate costa până la 14 euro pe litru, au crescut cu 8% în primele două luni ale acestui an.

"Consumatorul italian a avut iluzia că uleiul de măsline este un produs de bază", a spus dl Granieri, ajutat de prețurile scăzute din supermarketuri. "Uleiul de măsline nu este o marfă. Este un nutrient care se află în centrul dietei mediteraneene și care joacă un rol fundamental și din punct de vedere social. Acesta este un lucru care se simte foarte mult în Italia", a completat el.

Directorul general al Piepoli, Sara Merigo, a subliniat că sondajul a măsurat tendințele consumatorilor, care este distinct de vânzări.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.