Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă escaladare în conflictul Ucraina-Polonia: agricultorii polonezi au aruncat pe drum cerealele ucrainene

captura Agro TV
cereale ucraina

În Ucraina a izbucnit un scandal după un nou incident la frontiera cu Polonia, unde agricultorii polonezi nemulţumiţi au deversat pe şosea cereale ucrainene expediate către Uniunea Europeană, relatează luni AFP, relatează Agerpres.

"Asistăm azi la o nouă escaladare a violenţei la frontiera noastră comună", a scris pe Facebook Taras Kacika, adjunct al ministrului ucrainean al economiei şi reprezentant comercial al Kievului. "Absenţa unei reacţii din partea autorităţilor poloneze faţă de distrugerea livrărilor va duce la şi mai multă xenofobie şi violenţă politică", a avertizat el, condamnând "indiferenţa" Varşoviei. Kacika a susţinut chiar că în lipsa unei reacţii a autorităţilor, "banda" de agricultori polonezi nemulţumiţi "va începe să ucidă ucraineni fiindcă sunt ucraineni". El a menţionat şi riscul ca mărfuri din Polonia să fie distruse în Ucraina.

Context

În reţelele sociale au circulat fotografii şi înregistrări video în care se vede cum agricultorii din Polonia, care au blocat vineri mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, au golit pe şosea încărcătura din mai multe camioane ucrainene, pentru a protesta împotriva concurenţei pe care o consideră neloială.

Irina Vereşciuk, vicepremier în guvernul de la Kiev, şi-a exprimat dezaprobarea pe Twitter: "Doare să vezi cereale ucrainene în drum".

Andri Sadovi, primarul oraşului Lvov din vestul Ucrainei, de lângă frontiera cu Polonia, a apreciat pe Telegram că acţiunile "ruşinoase" au ca autori "provocatori polonezi pro-ruşi".

Ucraineanu Iuri Holod a scris pe Facebook un mesaj redistribuit de peste 40.000 de ori: "Oare fermierii polonezi înţeleg cum recoltează confraţii lor ucraineni", care sunt nevoiţi "să demineze câmpurile şi să îşi rişte viaţa pentru a semăna - înţeleg ce înseamnă să supravieţuieşti Holodomorului?" (n. red. - foametea impusă în Ucraina de regimul dictatorului sovietic Iosif Stalin, în urma căreia au murit milioane de oameni în 1932-1933).

Relațiile polono-ucrainene

Polonia a susţinut Ucraina de la începutul invaziei ruse, dar între Varşovia şi Kiev au apărut fricţiuni legate de interzicerea unilaterală de către partea poloneză a importurilor de cereale ucrainene. În ultimele zile, autorităţile din Polonia au menţionat posibilitatea de a impune noi astfel de măsuri, pentru a proteja agricultura naţională.

Precedentele interdicţii au fost impuse de fostul guvern al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), însă au fost menţinute şi de noua coaliţie pro-europeană care a ajuns la guvernare după alegerile din octombrie anul trecut.

Polonia va efectua controale de calitate la toate livrările de cereale din Ucraina

Polonia intenţionează să înceapă să efectueze controale de calitate la toate livrările de cereale din Ucraina, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul polonez al Agriculturii, Michal Kolodziejczak, într-un moment în care fermierii polonezi continuă protestele la scară naţională împotriva politicilor UE, inclusiv a celor care permit importurile de cereale ieftine din Ucraina, transmite Reuters.

Fermierii polonezi au început, vineri, să blocheze drumurile din întreaga ţară precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând o grevă generală care va dura o lună, în semn de protest faţă de politicile UE şi lipsa de măsuri guvernamentale pentru protejarea mijloacelor lor de trai.

Reprezentanţii noului guvern pro-european de la Varşovia au spus că înţeleg greutăţile cu care se confruntă fermierii şi au adăugat că sprijinul oferit Ucrainei, în lupta sa împotriva invaziei ruseşti, nu trebuie să vină pe seama fermierilor polonezi.

"Astăzi...voi cere ca toate transporturile de cereale care sunt exportate şi au un embargou impus asupra lor să fie controlate în Polonia", a declarat Michal Kolodziejczak pentru agenţia de presă PAP. Potrivit acestuia, atunci când aceste cereale ajung în Germania şi, după examinare, se dovedesc a fi de calitate slabă, "în 99% din cazuri revin în Polonia în calitate de cereale europene" şi nu ucrainene.

Fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania şi Germania au protestat faţă de constrângerile impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi faţă de creşterea costurilor şi a ceea ce ei susţin că este concurenţa incorectă a produselor din străinătate.

Fermierii polonezi au criticat în mod special importurile de alimente ieftine provenite din ţara vecină Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.