Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă FORŢĂ militară în Siria: Alianţă între kurzi şi rebelii arabi

Free Syrian Army soldiers in Idlib

Principala forţă a miliţiilor kurde şi grupuri rebele arabe care luptă împreună de mult timp au decis să-şi oficializeze alianţa în cadrul unei coaliţii denumite Forţele Democratice Siriene (FDS), transmite France Presse, potrivit Agerpres.

Formarea acestei alianţe survine după decizia Washingtonului de a-şi abandona planul de instruire şi echipare a rebelilor pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI). Ea ar putea deveni, în ochii SUA, o alternativă pentru lupta împotriva jihadiştilor.

Crearea FDS a fost anunţată într-un comunicat de către purtătorul de cuvânt al Unităţilor de Protecţie a Poporului Kurd (YPG).

"Evoluţiile rapide din domeniile politic şi militar" în Siria "necesitau constituirea unei forţe militare naţionale unite pentru toţi sirienii, care să-i includă pe kurzi, arabi, siriaci şi pe toţi ceilalţi", se explică în comunicat.

Alianţa include rebeli sirieni care au susţinut YPG în luptele împotriva Statului Islamic, printre care şi gruparea majoritar arabă Burkan al-Furat ('Vulcanul Eufratului'). Grupări care reprezintă triburi arabe şi creştini siriaci participă de asemenea la coaliţie.

Washingtonul a susţinut YPG în lupta lor împotriva SI în nordul Siriei, unde kurzii luptă la sol cu sprijinul atacurilor aeriene desfăşurate de coaliţia condusă de Statele Unite.

Însă forţa tot mai mare a YPG deranjează Turcia, care consideră această organizaţie drept ramura siriană a PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care Ankara îl califică drept grupare teroristă.

De asemenea, legăturile solide create între Washington şi kurzii sirieni au stârnit resentimente printre rebeli, care insistă de mult timp, fără succes, să obţină un sprijin aerian american şi arme.

YPG au obţinut succese în nord, alungând SI din mai multe sectoare cu ajutorul Burkan al-Furat. După oraşul de frontieră Kobane în ianuarie, ei au reuşit să cucerească Tall Abyad, lăsând SI fără o rută care să lege Turcia de fieful său Raqa.

O mare parte a opoziţiei siriene îi priveşte pe kurzi cu suspiciune, din cauza atitudinii lor prudente de la începutul revoltelor în martie 2011. În pofida anilor de represiune de către regimul de la Damasc, ei au refuzat să pună mâna pe arme împotriva acestuia şi susţin constituirea unei regiuni autonome în nordul Siriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.