Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă furtună de nisip a lovit Irakul: Aeroporturi, şcoli şi administraţii publice au fost închise

middleeastmonitor.com
furtună de nisip Irak

Irakienii au regăsit luni dimineaţă deja familiarul halou portocaliu provocat de o nouă furtună de nisip, într-o ţară în care aceste fenomene climatice au devenit tot mai grave şi au determinat închiderea aeroporturilor şi a administraţiilor publice, precum şi suspendarea examenelor în şcoli şi universităţi, informează AFP.

Cel mai recent episod de acest tip a provocat tulburări respiratorii la o parte a populaţiei, cauzând un deces şi obligând peste 5.000 de persoane să se prezinte în spitale pentru a primi îngrijiri medicale, potrivit Agerpres.

Luni dimineaţă, acoperişurile clădirilor din Bagdad, maşinile parcate pe străzi şi obiectele de mobilier din locuinţele rezidenţilor erau acoperite cu un strat de nisip galben foarte fin, au constatat corespondenţii locali ai AFP. Norul dens de praf îi împiedică pe locuitorii capitalei irakiene să vadă imobilele situate la distanţe de doar câţiva metri.

Din cauza "unei vizibilităţi de cel mult 300 de metri", administraţia Aeroportului din Bagdad a anunţat "închiderea spaţiului aerian şi întreruperea traficului aeroportuar" pentru toată ziua de luni, potrivit agenţiei de presă INA.

Aeroportul din Najaf, un oraş sfânt şiit din sudul ţării, precum şi cel din Sulaymaniyah, situat în Kurdistanul autonom din nord, au fost de asemenea închise pe durata zilei de luni, a precizat aceeaşi sursă.

Cel puţin şapte dintre cele 18 provincii ale ţării au anunţat închiderea administraţiilor publice, cu excepţia departamentelor de Sănătate, mai ales în capitala Bagdad.

Toate şcolile din ţară vor fi închise şi examenele vor fi amânate pentru marţi, a anunţat Ministerul irakian al Educaţiei. Examenele universitare au fost la rândul lor amânate.

Furtuna se va disipa treptat începând de luni seară, potrivit serviciilor meteorologice din Irak.

De la jumătatea lunii aprilie, Irakul s-a confruntat în doar câteva săptămâni cu cel puţin opt furtuni de nisip. Precedenta dintre ele, care a avut loc pe 5 mai, a făcut ca mii de persoane să solicite îngrijiri medicale în clinici şi spitale.

Autorităţile afirmă că Irak este una dintre cele mai vulnerabile cinci ţări din lume în faţa efectelor provocate de schimbările climatice şi deşertificare.

În următoarele două decenii, Irakul ar urma să se confrunte cu "272 de zile de praf" pe an, iar în 2050 va fi atins pragul de 300 de zile, a declarat un reprezentant al Ministerului Mediului din această ţară.

Printre măsurile preconizate pentru a lupta împotriva acestui fenomen, autorităţile irakiene citează "crearea de păduri care vor funcţiona ca paravane în faţa vânturilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.